自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大概兩個月前,我開了一張新電話號碼,用來注冊内地網上購物,電話號碼是香港的,這號碼只用作内地網購然後寄來香港地址之用,萬一有人用呢個電話號碼找到我,就肯定是與網購有關。

今日真係收到一個内地電話號碼,竟然可以讀出我的姓氏,對方聲稱係公安,我立即知道發生咩事,
一輪嘴辱駡對方就挂綫。。。。

内地網購,你的資料全部印在包裝盒上,中途經過不少人手,估計騙子就係呢度取得資料進行詐騙。

登陸火星    發表於 24-4-4 13:09

大宅

我之前懷疑,點解今時今日有甘蠢既人,仍會上當?甘蠢的人是抵死的。。。。

今日的情況:對方讀出我個人資料,來電顯示係内地某街道辦。。。
其實個來電號碼可以用技術整出來。

我估對於生活在港的内地學生或比較單純的新移民來講,真係有機會上釣的。

大宅

順便講埋信用卡詐騙,都係 2013年、14年個陣,我經常係内地旅游網訂酒店,一個月訂兩次,後來發現信用卡被盜用,前前後後大概不超過 10次,其中一次在北美 Walmart被刷卡,
試過好多次在蘋果商店購物(我從不用 iphone)
後來我發現通常係我深夜凌晨用某信用卡係某内地網站訂酒店後出事,
我 send 了好多次 Email 比 CS 但後續都偶然出現被盜,
跟住有一次我發現,在 9xxxx 網(銀聯官方支付網頁)付款後兩小時就收到sms 話我購物美金幾多幾多。
幸運的是,我發出爭議交易索償,全部成功追討款項,最終沒有損失,只是又要換卡又要填表好麻煩。

後來我嘗試不在深夜,改在辦公時間先上網訂酒店,因爲我懷疑深夜d 電腦保安休息,
後來直投用 agoda,用 visa 比貴少少算數。

不過呢幾年我已經無出現信用卡被盜,所以用返内地網同銀聯卡,因爲訂酒店平d。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊