少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 08:28
多謝你,但社工都冇咩辦法,因為佢唔肯見,心理醫生&精神科醫生,每次約左佢都甩底,臨時玩情緒唔肯去,約 ...

我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子唸唔通就唸唔通,越同佢傾就越退縮,唯有大家中塲休息,讓他自己想下,自己又休息下,等了又等,二年後,他突然想通,自行報讀青年學院課程學手藝,之後一路向好,做回正常人,所以呢,大前題,不要放棄,繼續愛他,總之不要行差踏錯,終有開竅的一天。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 23:23
多謝你的分享。但現在我連跟他溝通的機會都差不多冇,每天他也把自己關在房中,只是食晚飯時見到10分鐘, ...

當時我情況也差不多,但我巳做的都做了,之後某年某日,突然跟網友一起報讀vtc,我估網友也是差不多背景吧。明白,真的很心痛,但不要放棄。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

我上來更新下近况先,仔仔終於開竅,今年重返校園,做回全職 學生,我上來報喜原因,也是為各位媽媽打氣,衹要唔學壞,繼續等待,繼續守護他,終有一天會守得雲開的,我也等了6年呢,大家加油。

大宅

arsocooking 發表於 23-4-21 06:37
真心恭喜你!請問你和仔仔以六年怎相處?以及仔仔除左反學之外其他活動一切如常?
我仔冇反學已接近2個月 ...

好老實講,這六年其實我真的無咩做到,開頭幾年日日以淚洗面,因為這年紀好難攪,越迫越退,學校及社工也無從入手,唯有唔再迫他,小提學業,讓他先不要太抗拒我,知道就算行的路跟常人不一樣,我也是愛他的,大前提是最底線不學壞,中間也做過不同類型的散工,我通通支持,這是他的選擇,唯有讓他經歷,之後報讀vtc,也支持,過程很痛苦,像發了一塲惡夢吧(emoji)(emoji)

大宅

arsocooking 發表於 23-4-23 10:38
謝謝你分亨! 而家所有要出門口嘅活動佢都唔想去參與,經常困住喺自己間房度,好多三姑六婆又話净看心理治 ...

好明白,我當時也有好多三姑六婆在身邊,還有好多教仔專家評激我,話我唔識教,其實當時巳經好多壓力,還要面對一班教仔專家,實在難受,所以呢,現在我以過來人身份,一定不會批判天下愛自己孩子的毌親,另一方面,我問番兒子當時心態,佢話當時無唸咁多,衹覺讀書好悶讀書無用,打機太夜瞓又起不到床,我又好煩,成日叫佢返學(emoji)(emoji)到現在,大大下,突然想讀番書,同埋是自己興趣科目,就係咁心態喇,希望這小小的資訊,能幫助到各位媽媽吧,當然,個個仔不一樣,大家繼續加油,不要放棄。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊