自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jarjane 發表於 23-8-18 22:41
JAL簡直有驚喜,我生日搭飛機,食完飛機餐突然有三個靚女空姐走過來送禮物(小飛機加cute cute環保袋)送上 ...

以前搭中華航空,都有送公仔比我小朋友!

btw JAL好似有family account ,可以將一家人的里數擺埋一齊儲!
https://www.jal.co.jp/world/en/world/jalmile/jfc/

子爵府

mini_cc 發表於 23-8-19 00:19
長途坐商務真心太貴,嚟緊10月一家三口去紐約,經濟位3人先$45000,B class 3位要成27萬!諗諗下都係腳痹下 ...

27萬係cx吧?轉機不用那麼貴

子爵府

jarjane 發表於 23-8-19 02:40
謝謝資訊好實用
我有AE白金大頭果張卡,原來細頭果張買機票有優惠,等我計吓數$7500年費可唔可以翻 ...

不客氣
回本應該不難
每年有2000吃飯回贈
送60萬分=4000扣買機票酒店用
買佢指定航空有折,包括JAL
attach0/tmp/phpETr0cN

jarjane    發表於 23-8-19 03:04

子爵府

回覆樓主:

air canada Vancouver 個 Business lounge都幾多野食,即做的
attach0/tmp/phpsarDtw
attach1/tmp/php4e0e3Q
attach2/tmp/phpSX6XCb
attach3/tmp/phpghNLcw

子爵府

jarjane 發表於 23-8-21 09:05
係早訂都要二萬頭,遲訂真係呢個價,我仔女朋友寧願搭長榮商務(一樣三萬幾),雖然要喺台灣轉 ...

我真係唔會比3萬搭econ,寧願轉機商務,可能仲平 今年暑假去加拿大直航econ真係2萬幾3萬,好彩我地3月已book直航商務,都係3萬

子爵府

jarjane 發表於 23-8-21 09:13
係呀,我好記得2022年5月尾幫手睇CX 8月尾多倫多 單程 嘅經濟客位癲到要接近$40000,好彩嗰陣台灣剛剛開關 ...

啲價係升得好快,一個月加一萬咁上下,有些人話遲買可能有promotion,但商務真是見到平要早啲買左先,多數只會越來越貴

子爵府

Augesttime 發表於 23-8-21 09:46
想問大家,你們說的用分upgrade,多數要幾多分先upgrade到一張hkg 去東京的機票?

唔計AE,用邊個銀行的cr ...

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/asia-miles-avios-ana-%E9%87%8C%E6%95%B8%E8%A8%88%E5%8A%83%E6%AF%94%E8%BC%83-%E9%99%84%E9%87%8C%E6%95%B8%E5%85%8C%E6%8F%9B%E8%A1%A8

可望望

子爵府

jarjane 發表於 23-8-21 09:23
淡季可以等下,旺季千祈唔好博,只會越嚟越貴

我三月初買CX七月尾BKK機票($97xx),怎料5月頭真 ...

減價好難預料
econ我多數redeem短途(香港航空),長途直接買商務

jarjane    發表於 23-8-21 09:57

子爵府

回覆樓主:

無儲milage 好耐,而家改cash rebate,多數見平直接買商務。而家hka啲分都係以前搭hka business 儲落。hka容易redeem好多,可以redeem短途。cx以前儲到金卡都換唔到我想要的日子,係尾疫情無埋。反而hka 4年無搭仲keep返個金卡比我,幾方便。可以帶多30kg行李,搭econ也不用排隊checkin/boarding。如果佢開返加拿大航線更好,以前搭佢商務很滿意,又平。

子爵府

Carriegerrard 發表於 23-8-22 10:05
我都有睇過下Hka
但好似business 無咗機上娛樂設施?

開關後未試過hka長途,短途唔見有商務

子爵府

靚靚太 發表於 23-10-2 22:35
Qatar Qsuite 早半年買,萬幾蚊一個都坐到,我最近先買左下年飛英國

來回?

子爵府

靚靚太 發表於 23-10-2 22:38
單程

ic,我講3萬係來回

子爵府

大姑娘 發表於 23-10-9 21:16
Booked 咗十月尾 CX 去 New York, 機票接近十二萬,酒店又美金$7xx 一晚。

1個人?好貴

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊