自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yauchuchu 發表於 24-4-20 22:06
我地全家年年都打,連工人長老都會打,唔敢掉以輕心

same
六個月以上都會年年打
有啲人覺得打咗新冠疫苗就唔使打流感針
都唔明有咩關係
咁唔通打咗百日咳就唔使打麻疹咩

大宅

loveclementine 發表於 24-4-20 21:34
今朝新聞關醫生有講,佢話問過家長點解唔幫小朋友去打針,個家長話唔使同佢講,佢係唔會俾小朋友打針㗎~ ...

有啲人覺得打疫苗係注射啲病毒落去身體裏面
但其實滅活係唔會有任何問題

大宅

Nbs 發表於 24-4-20 23:19
我地都係
我d 工人直頭主動追住我要打,一來佢地唔想自己中,二來佢地都怕中咗會傳染比屋企小 ...

有啲人成日仍然話醫護唔會打流感針。舊年我b入咗去公立醫院,有人上嚟幫啲醫護打流感針,佢哋個個都走去打,淨係一兩個喺度話唔打會冇咗份工,又唔見有人堅持唔打。啲醫生仲同啲家長講話快啲出去打流感針。

大宅

yauchuchu 發表於 24-4-20 23:26
我啲工人都樂意打,我地出埋錢佢都唔知幾開心,佢地都唔想中咗辛苦

梗係啦,出面自費2百幾3百架

大宅

cyyiu 發表於 24-4-21 09:12
我老公都係咁講 佢話識人喺 HA做,成個 ward 無人打!

可能我b住果度係NICU啦,見個個醫護都去打,都好負責任,仲叫家長都快啲打,果時流感疫苗啱出新季

大宅

BKFinder 發表於 24-4-21 09:25
好似外國d研究專家都分左2批,有一批叫打有一批話反而長遠有潛在風險
要睇下d人信那一批

打針係預防併發症,雖然打咗都會中但係後果輕微好多。香港人口咁密集,中招機會高,預先打咗滅活疫苗令身體產生反應,中招時冇咁傷。點都好過乜都唔做直接中招啲活既病毒,到時殺傷力巨大,啲併發症好得人驚。外國人口稀疏,佢哋咪可能覺得流感冇咁有威脅。但新冠時期佢哋都好大鑊,個衛生意識同埋接種率唔夠高。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊