自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自從發生小一疑似學校欺凌案,雖然係羅生門,但一定有啲嘢發生喺小一生身上,我就發覺而家啲小朋友一啲都唔簡單。

selinako^^    發表於 17-12-2 12:11
chatterbox_mom    發表於 17-12-1 10:59
ChocoMilk33    發表於 17-12-1 10:34

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

黑白豬 發表於 17-12-2 13:06
我以前做補習,我見到好多呢d小朋友,真係得小一咋,嚇死我。好多都人前人後2個樣(係家長面前好乖,家長 ...

象牙宮

pumpumpurin 發表於 17-12-2 19:45
少少事都用成年人嘅眼光去睇,呢個社會真係好病。
咁小一疑似校內欺凌案,用小一生嘅眼光去睇又會係正常?

象牙宮

pumpumpurin 發表於 17-12-2 20:24
疑似...? 呢度判左係事實, 用成年人嘅判斷力。
哩度點判唔關我事,我係用疑似,我冇審判任何人,亦講咗哩件係羅生門,無論誰是誰非,都發生喺小一生身上,哩啲事難道喺小一生眼光下會係正常?

象牙宮

pumpumpurin 發表於 17-12-2 21:15
既然係羅生門...就只係學校日常要處理嘅訓導問題....更加唔應該用大人嘅眼光去睇小朋友行為問題. ...

羅生門嘅意思,係小一生雙方一定有人講大話,無論邊個講,都一定係小一生,哩啲唔關乎用咩大人或小朋友眼光去睇哩件事,無論係大人,或者小朋友,都唔會係一件正常嘅事

仲有,唔好去淡化哩件事,如果件事係真的,塞嘢入同學耳仔度,整人眼,已經唔係普通碰撞咁簡單,如果件事係假的,咁作假哩啲動作又係小朋友正常嘅行為? 兩者都唔係你所講日常處理訓導問題咁簡單囉。

象牙宮

pumpumpurin 發表於 17-12-2 22:15
明白你嘅意思..不過我地似乎離左題...或者大家都唔好阻住呢個POST。
謝謝你的回應。

首頁

尾頁

跳至