自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我小學已經發現,但屋企人無帶我睇醫生,成日以為我細個跌咩條腰,而我自己無痛就一直唔理。直至幾年前轉做文職長期坐,開始肥同腰酸背痛,年幾前開始成日頭暈,唔夠氣,難集中,呼吸困難,手腳經常麻痺。西醫話我耳水唔平衡,開止暈藥,食咗都無好轉就轉睇中醫,keep住睇半年好咗好多。
我就開始停中藥,停咗幾個月又復發,我發現呢年幾,每一次黎m前我就發病,因為係血虛,唔夠血上腦,我就特別暈同手腳麻痺,嚴重上黎企,坐都會腳痺。
而家先3x歲 幾時到老,有無jm有患脊椎側彎?
做物理治療/yoga會唔會舒緩到同改善?

公爵府

回覆樓主:

我係左肩高咗同腫痛,右邊盤骨高咗同凸起,令到長短腳,腰左右不對稱

公爵府

Alwy81 發表於 18-12-28 13:12
你嘅情況都幾嚴重,應該係已壓到神經線及血管,令到血管運行不暢順,頸椎移位,引至唔夠血上腦, 我有朋友 ...

呢十年間我爸有帶過我去啪骨,痛到飛起仲要幾百蚊次,所以做過2次就無再做,個時未發過病痛。

公爵府

siumak 發表於 18-12-28 13:56
你肯定關脊椎側彎事??

我高小已經有脊椎側彎,一眼已經睇得出,我盤骨好明顯高低,長短腳。
我暈,麻痺都煩擾我年幾,一直只係睇西,中醫調理身體。
起初唔知咩事,睇咗幾個月醫生都唔好,仲去埋急症照磁力共振,抽血都話我一切正常。
自從頭暈後我一做帶氧運動就會腰背痛,呢2年幾乎0運動,就越黎越肥,返工又由朝坐到晚,腳成日麻痺。
一直反覆發病 影響埋個人情緒,好想知有咩方法改善?

公爵府

phchan 發表於 18-12-28 14:29
你身體的不適都是因為脊椎側彎? 或是有其他原因?
請問是否已睇脊醫?已照片?醫生有什麼建議?
只是想了 ...

呢2年只係睇中醫,佢話我血虛,每一次黎m前我特別暈,頭痛同呼吸困難,佢話我血氣咁差唔適宜做針灸,食中藥只係令我減低痛症同麻痺,一停藥又黎過
無睇過脊醫,幾年前照過xray,做過啪骨,啱啱book左1月做物理治療yoga ,睇下做咗物理治療會唔會改善痛症。
我自小就有側彎近年發病睇極醫生都唔好,先開始諗關唔關事,因為上網睇話嚴重會壓到神經線引致麻痺。

公爵府

回覆樓主:

多謝大家意見,我今日book左下星期睇脊醫,希望睇一排+做物理治療yoga會有好轉

公爵府

回覆樓主:

發育時期發現就要及早醫治,當初我屋企人發現都無好好理會,以前只係影響外觀同平衡力,而家發咁多毛病感覺自己身體比60歲嘅女人更差

公爵府

豬BBBB 發表於 19-1-1 13:08
好似唔做得yoga, 我女有,佢政府骨科,脊醫一齊睇,我地睇吳澍仁醫生,佢專睇脊柱側彎的,咁我女發育中可 ...

我book左聽日睇物理治療,網上評價好高,好多運動員整親都睇佢,希望睇咗有明顯改善

公爵府

回覆樓主:

今日去睇戴偉雄,見佢網評高就去試下,佢同姑娘都好細心,同我按摩,電療同針灸,佢仲教我做拉筋。希望睇多幾次就有好轉,長期頭暈,腳痺真係好困擾。

公爵府

回覆樓主:

我update下先,最近無再睇醫生,只係配左醫生嘅藥,睡前食,另外每日做伸展運動,明顯好左好多。
如果同我一樣過哂發育時期不況做下運動,開頭可能會辛苦但做耐左會覺得舒緩又好瞓左,瞓醒仲無周身骨痛

首頁

尾頁

跳至