跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 二月媽咪來吹吹水談談天 ^.^ (part 9)

晴晴媽, 回來再見.

大宅

其實我地小朋友都大, 可以搵旅行社搞 1-day local tour, 唔駛自己安排甘煩.

大宅

Ivy,

qq張相好有"少女"feel.

算啦, 如果間學校係好&自己負擔到, 有無幫補都無所謂, 最緊要係小朋友開心同學到野.

大宅

taz,

入布袋澳有車自己入會方便d, 不過間餐廳(嗰度得兩間食海鮮)可以打電話比佢叫佢車你入去(好似係西貢入).

不如搵個星期日一齊去食海鮮啦.

大宅

SukiYau,

唔好自責啦, 意外係好難免

大宅

小魚媽,
小魚個游水 look 證明佢係會游水嘅魚呀.

Ivy,
我以前都係唔想去公眾游泳池游水, 後來同小霖平日去係完全無人, 只有我兩母子, 好free, 所以現在好天便去游水. 仲有公眾游泳嘅兒童池比私人會所多野玩.

大宅

我好耐無去啦,嗰兩間舖係咪都係無室內架?有無bb椅架?

Ivy,
無bb椅, 都唔記得係唔係有室內, 因為我次次都係坐室外, 係270度海景.

大宅

Ivy,

甘唔小心呀, 有無事呀? 不過節瓜紅3魚湯(+手指 )應該好好味 搞到我好肚餓.

落雨自己接返學放學係唔係好煩, 我阿妹時常叫我比阿仔坐校車, 但係我想自己見下阿仔嘅老師同同學仔, 不過怕自己來來回回好煩. 霖霖9月返嘅kinder唔搬住, 比佢玩cc.

你有無打算追多個 or 番出來工作呀?

大宅

Priscilla,

pls check pm

大宅

飛魚媽,

期待夏日水上大派對見識下飛魚.

大宅

Ivy,

你同qq都要保重呀!

qq果然返咗學識多咗野

其實我現在都係要搭車返playgroup, 夏天好辛苦, 好天曬落雨好煩, 現在返10:30都唔算人多, 只怕第日返9:00搭車會多人.

霖霖有時都係扭抱, 佢話好累要我抱, 我話我都好累, 佢便叫我坐的士, 我話無$$, 佢叫我去ATM攞$$

第日返nursary附近有錶位, 不過唔知會唔會好full & 上學放學應該交通好busy, 只怕我手車搞唔掂 原本話搬去新location有個好大嘅停車場, 我仲揸去睇, 點知暫時唔搬, 第日去向都未明.

大宅

SukiYau,

係呀, 我見同小霖返playgroup老師都教錢嘅concept (買野賣野), 所以我自己再教埋佢可以去bank/ ATM攞$$ or use credit card or 八達通都可以買野, 不過佢好乖, 從來行街shopping都唔會要我買野比佢, 佢都知道daddy返工去搵$, 至於搵$辛苦便有待佢自己去體驗. :lol: :lol:

大宅

chingchingma,

晴晴叻女 果然比daddy mami 真正享受, 使褓姆ee嘅$$係值得.

Ivy, honbma,

小霖現在pg會返到7月, and then 去番local kinder 返nursary, 現在pg度都有nursary, 不過要$6,500/月, 太貴, 都有唸過係嗰度讀nursary, 因為係全英文+普通話, 但係計來計去都係實在太貴.

可能我平時自己好煩, 小霖問完野我會跟住再問, 所以佢現在好好玩, 係可以同我玩有多點反應, 否則我24小時陪住佢我會好悶. 近排同佢玩買野賣野, 佢做師奶買野, 我係超市sales.

噚日佢daddy睇報紙, 佢突然講"daddy, bridge fall down"

大宅

Ivy,

南連園池影相唔錯, 我去過幾次都係無咩人, 可能香港人比較喜歡shopping.

Honbma,

小霖今日去咗睇爬龍舟, 佢好開心, 不停叫"dragon boat", 佢daddy見佢甘開心, 答應佢boss明年出賽

不過今日勁熱.

大宅

我個賓姐除咗煮野唔錯清潔可以之外好似無什麼優點, 小霖完全唔跟佢, 連玩都唔肯, 我問小霖點解, 佢話姐姐開VCD比佢睇好悶, 佢喜歡媽媽同佢玩.

今朝我同小霖返playgroup, 正常係姐姐去買餸煮lunch, 當我小霖放學回家發現姐姐係門口哭, 佢話唔見咗個買餸銀包仔, 銀包仔內有買餸錢$100同屋企key, 我無話佢, 一切等老公回來至算.

你話我可以點??

大宅

SukiYau,

如果好天我都會下午去. 可否pm你mobile比我, 我打比你啦.

大宅

激cc 阿賓姐今晚煮少一碟餸, 仲要多多籍口, 完全唔覺自己有錯, sorry 都無. 我只係答"I'm very angry. Let's wait sir come back to discuss." (小霖爸今晚要返學).

最後同埋小霖爸同佢講, 佢先為自己唔見咗個買餸銀包仔sorry, 再叫我地可以唔要佢 為咗阿仔, 只係同佢口頭warning. 因為早前都打算佢明年完約都唔會再續約, 同埋都想霖霖9月返學settle down後唔要外傭, 可能請鐘點算數.

小霖爸都好disappointed, 因為大家都覺得佢好純, 點知天下烏鴉一樣黑, 佢都唔緊張自己份工, 叫我炒佢

不過好在小霖契爺今晚即刻幫手換咗把鎖. 唔想再比鎖匙賓姐

大宅

絕對同意, 我都好尊重大家, 唔想在阿仔面前責備工人, 所以要等老公回來再傾. 我時常要阿仔尊重工人.

個工人係我度都做咗一年多, 如果佢唔發夢都可以, 佢都好錫霖霖, 喜歡煮野, 煮食好好, 清潔都好好, 個人好文靜, 好少黑瞼, 有笑容, 不過佢嘅工作表現時好時差, 一發夢便做錯野, 佢34未結婚, 時常想著男友(佢男友係Korea工作), 屋企都叫佢結婚. 大家好心平氣和再傾, 叫佢如果想係度做一定要專心, 做錯野要認, 要通知我地(佢試過打破水晶唔話我知 ), 暫時都可以. 我唔想轉工人, 因為霖霖9月返學, 我想有人做好屋企野我可以專心陪霖霖去過渡學校生活. 再者我想明年霖霖大d試下轉鐘點, 如果唔掂先再搵工人.

我地最後都無扣佢錢, 希望佢好好珍惜.

好多謝大家意見.

首頁

尾頁

跳至