網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

只有中國銀行卡,預留係香港電話唔想去深圳,嘗試認證。

第一次,選擇以中國銀行卡認證,填寫卡號,上傳回鄉卡背面(有身份證號碼)。
收到支付寶打款,完成金額確認,提交。
審核未通過:證件不符,需重新上傳證件。

第二次,上傳回鄉卡正面。
審核未通過:提交證件審核失敗,原因:證件號碼不一致。

向客服查詢時,又收到信息:已通過支付寶實名認證。

經詳細詢問客服得知,已完成實名認證,不會凍結余額。

子爵府

實名只可以用大陸銀行卡,無人會用香港卡!

我用深圳開戶嘅中國銀行卡,開戶時留香港電話號碼。一定可以用香港電話,唔信自己去試。網銀用電腦+usb,唔使電話。冇用過快捷支付。

支付寶入錢後,手機支付寶apps會收到信息,提醒已入錢。入網銀先見到銀碼。

邊個話一定要大陸手機收驗證碼?自己唔識就唔好下下質疑人。

子爵府

你真係好笑,井底之蛙,以為自己係真理。

張銀行卡舊年開,早已有快捷支付,不過我唔用!我用網銀轉帳入支付寶。

我講中國銀行卡,你邊隻眼見到係中銀卡?

睇圖:電話收短訊都係通知已入錢,要入網銀查數額。睇怕你真係吹水,咁都唔知!

我同大家分享驗證,要吹水?有得益?

無知者睬都多餘。

子爵府

網站有詳細步驟,唔係點開電腦都要教你呱?

子爵府

第一句,我已話,已有中行卡,唔想去一次深圳,先嘗試用中行卡做認證。結果係做到實名。

果幅圖唔係我嘅,係支付寶網站教認證過程。我用幅圖說明,電話只係收提示信息,查數額要入網銀。https://cshall.alipay.com/lab/help_detail.htm?help_id=211811

我分享,係想俾唔愿特登去一次深圳的jm一個建議,嘗試用已有銀行卡認證,真係唔得先去深圳。

子爵府

https://cshall.alipay.com/lab/help_detail.htm?help_id=211811

子爵府

回覆 s20071166 的帖子

選擇”港澳“
電話852-xxxxxxxx

子爵府

引用:Quote:bennypoon6+發表於+16-4-23+20:18+請

原帖由 lyh80115 於 16-04-23 發表
有啲内地銀行俾你用香港號碼開户,開咗户,做支付寶實名認證無問題。

但如果想將銀行卡綁定到支付寶、微 ...
解釋得好清楚

子爵府

引用:實名驗證左+我係問綁定銀行卡+香港電話佢一

原帖由 s20071166 於 16-04-24 發表
實名驗證左 我係問綁定銀行卡 香港電話佢一直話格式錯誤啵
我用中行卡認證,完成了實名,但未能綁定銀行卡。昨日和今日,2次向客服查詢,回覆:已經認證,不會凍結支付寶,不用一定绑定銀行卡。

有jm已講過,用大陸電話號碼,綁定銀行卡可以用到快捷支付、在其他購物網站注册,方便好多。

我未用過快捷支付,都係用網銀轉帳入支付寶,余額購物。依家唔凍結余額,我已經夠用。

你要綁定銀行卡,要參考其他jm的經驗分享了

子爵府

引用:Quote:星仔媽媽+發表於+16-4-23+18:30+只有

原帖由 我掛念嫲嫲 於 16-04-24 發表
唔好意思…請問係咪香港開戶嘅中銀卡都可以?
係大陸中行卡。實名認證只可以用大陸銀行卡。

子爵府

引用:Quote:星仔媽媽+發表於+16-4-23+18:30+只有

原帖由 samji 於 16-04-25 發表
証件號碼果一欄, 你填HKID號碼定係回鄉卡號嗎?

我今朝入左HKID但上傳回鄉卡正面俾佢. fail左
填身份證號碼。

首頁

尾頁

跳至