夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身都已經關係唔好,為左個小朋友,已經好努力咁唯繫住大家既關係,有時好好地,又比個99出黎攪破壞、就算知道老公去偷食,我都已經唔出聲!一味就係為左個小朋友,希望捱大左就算。
但係我發現,跟本唔係咁。呢個人!跟本人心無滿足!

我早六起身整好個女返學,自己又死去返工,累到死咁放工。返到娘家飯都無得食,就返帶女返屋企屋企教功課、溫書!整到十點幾十一點!先至整理自己然後去訓!

佢就放6,有時八九點先返到屋企,自己煮野食!有心情就打擾下我地兩母女,攪到個女情緒差,佢就當有趣!

星期六佢就放假,五天工作!我就照舊去返工!但都唔洗只望佢幫手揍女!又係靠我自己。

星期日一同放假都係得我自己一個揍!

跟本單親!同已經去到唔想救段關係!

佢人工係我人工既三倍,但唔會比一個幾毫到你手,個女既洗費就指意哂我出。雖然屋企燈油火立我唔洗比。不過就日日有說話聽。例如白食白住!例如得佢一個出錢。其實好無視我!

我唔知係咪自己好小器!
我只係想佢幫下手!我揍女、佢唔好打擾我地。
或者我全心揍手,佢就唔好掛住係到溫女!
家務都做下!

唉.....真係好想分開!

別墅

bbiq 發表於 18-10-28 22:48
我以前都受唔少氣,話我賺得少,我病咗都要比佢話,出埋粗口鬧我pk, 個女咩都最好,老婆就當死咗

填份申請離 ...

你都好啲。叫做錫個女。我個個係兩個都唔錫!
我心想走,但又唔想小朋友被單親。
雖然我個女都唔鐘意佢老豆,不過如果捱到有一日佢出手打我就一定走

別墅

In2c68 發表於 18-10-29 01:19
你老公可以説係男人中的威威豬, 三倍人工唔洗俾家用! 而你在阿太們係佢地心中的無用鬼, 結婚竟然一毫子都攞 ...

其實我唔攞家用,我都覺得問題不大,因為我覺得夫妻不是分身家而走在一起,佢人工係我既三倍,我同意佢要負責大部份開支,但其實佢都已經供樓,同燈油所火立,我既開支就係全包個女既所有費用同自己既開支。咁都仲要攞家用?

我只在乎我可以安安靜靜咁帶大個女,
唔想一起身就比人話我痴線,話我係衰人、癲婆等話說....或者單單打打。第一對個女心靈唔好,第二夫妻做到咁真係心都淡,本已經唔想理呢個人,好似個女咁日日扮聾扮啞。仲要偷食溫女,我都扮盲。只係一心用儘佢既資源帶大個女。
但佢而家日日單單打打,說話難聽。我真係好想離婚帶個女走。

因為本身我同個女既洗費我都係咁自己出開,
變動既只有返娘家住或租劏房仔,活出我本有既顏色同快樂。起碼唔洗日日聽到啲垃圾說話,自己都感到自己開始有情緒病。

別墅

jy0022 發表於 18-10-29 10:00
咁的情况即係你已接受佢出去搞搞陣?

係呀,已接受。原因。我都無同佢攪好內,
因為多數攪完我就會陰道炎,睇下醫生又千幾,
所以唔會攪,加上佢對我唔好,根本另到我唔會同佢攪。只想借佢既資源養大個女就算數。

別墅

anyuser18 發表於 18-10-29 09:58
又唔出錢又唔出力仲要偷食
呢啲男人要嚟做咩呢

要佢啲資源,例如有地方住,水電。慳住啲先。
咁又拖到個女咁上下大。

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:02
回覆 竹子晴 的帖子

係咪第一次首先佢已經搞搞震左,然後你同佢搞先有陰道炎呀掉轉左講法同佢搞親有陰道炎 ...

我都係睇我個件仲有資源比我同個女吸下,
如果唔係我都走左,
但最少我個件唔會旭手。
因為旭手就走。

因為我一定以個女行先。

別墅

soso1227 發表於 18-10-29 11:12
回覆 竹子晴 的帖子

好多BK jm 見老公負責供樓,就算老公收入好,

唔會啦。而家佢負責供樓同水電都係到叫。話唔公平。我仲可以點?

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:29
回覆 soso1227 的帖子

我有返工嫁,隻佬放兩日假紅日假我有返兼職交低小朋友比佢。雖然佢就眼不離機咁湊囡 ...

你個個都算好。
我個個日日單單打打,所以好想離開下佢

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:31
回覆 竹子晴 的帖子

咁你返工平時邊個接送小朋友,放學食飯果啲呢?

我平時返工就婆婆幫我湊。呢十年都係咁。
我返工,放工,揍女。
放假、揍女。
佢就返工,打機,玩電話、溫女。

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:37
回覆 soso1227 的帖子

我開頭都係咁,結婚後未有小朋友很多野AA,拍拖洗費,什至佢唔夠洗比佢一齊洗 有小朋 ...

我就唔同。未有小朋友時。老公係好好既。
但因為有小朋友,好多野都有分歧。
加上我既支出已經又助家庭燈油火立,變成係個女既。咁老公既開支就大左。但同時佢既收入都多左。所以我既眼中。佢收入同支出係(emoji)(emoji).
而我都無變,都係支出左在家庭上。

但佢就因為個女出世開始、唔幫手揍下帶下,
就算發高燒都唔睇下,學校咩活動都話自己要返工無時間,但同朋友食飯就日日都得。

所以開始慢慢對呢個人心淡。
到現在樣樣計,再加上說話單單打打,
所以我忍唔到咁多。

別墅

yan12 發表於 18-10-29 11:43
回覆 竹子晴 的帖子

咁都有媽咪撐你呀,你睇人好我阿媽成日話忍下忍下就過世,我冇支援呀媽媽唔湊,最多見 ...

我就係唔想比媽知。所以先百忍成金。
如果唔係走左九萬世

別墅

depthoffield 發表於 18-10-29 12:09
自私既男人。 要嚴厲d試訓示下佢

無得訓示。因為佢已經覺得我什麼都是錯。例如。我收入比他少。屋企支出我又少。所以什麼都錯。
因為佢覺得其他人的太太都好好。可以幫助屋企分擔支出,而我就不能幫上手

別墅

回覆樓主

唯一辦法忍下啦。有得覺得走左仲益左佢(emoji)

別墅

Sandy太 發表於 18-12-14 16:35
離婚分佢半層樓

你覺得呢啲人離婚會咁順攤分一半比我?
係咁好就唔洗離婚啦

別墅

lingluk1306 發表於 18-12-15 18:19
樓主當初結婚時,你老公有冇出過錢?
係咪拍拖果時已經咁孤寒唔比錢?

老公未有囡個時好好架。
因為有小朋友分歧多左。佢就開始變質。
而且我鼓勵左佢去讀書增值左,人工就十級跳。
繼而飛上枝頭變鳳凰,就覺得佢開始覺得我人工低,拖住佢,仲要理埋個囡,好多支出。
佢就唔想一出糧用哂係屋企。

想最好自己搵自己用。
十分自私的人,囡大喇。而家又開始想痴返個囡,
希望個囡第時養佢(emoji)

別墅

littlefunpig 發表於 18-12-15 19:27
X2

反正樓主有娘家有後路,離婚一次過屈返幾百萬,拎舊錢買層樓收租又好自住又好,好過屈響度日日受氣丫 ...

點解你地想唔通,當一個男人覺得你什麼都差既時候,仲有肯分身家比你?

如果係咁好,就應該大家努努力力為好頭家,
唔係計你有收入,你拎哂出黎啦⋯⋯
講到呢啲說話算數啦。

安安好好帶大個女,有說話聽,都要給自己儲啲錢。

別墅

littlefunpig 發表於 18-12-17 17:34
離婚唔到佢話事,有咩身家全部平分。

講就好容易,當實行上黎,自己仲有無心力去做呢?仲捱到就捱下先,日子一日一日過。好快。我會睇到光明

別墅

零 發表於 18-12-17 18:27
我係你就一早分開 你依家有老公同冇老公根本就冇分別 何必要甘辛苦自己?
...

分別係可以免去心力做任何手續。因為真係好累。

別墅

lingluk1306 發表於 18-12-17 18:36
佢咁忘恩,你同佢講我專心湊女 唔返工 以後你養我,叫佢記得當初無你就無今日既佢
...

我試過唔返工。佢亦只比三千我地兩母女過活。三千包食(係屋企三餐,同佢一個飯盒帶飯。再加小朋友既所有支出,例如校車錢,我出入既車錢,所以活動買書買校服既錢)。所以直係迫我要返工。所以我一定會返工。我洗任何野佢都唔會或者唔敢話我。因為錢是我搵既

別墅

岚月亮 發表於 18-12-20 14:58
你明白呢個道理就得(錢係邊個搵既,邊個就有話事權點洗)
你掉翻轉諗下,佢可能一樣甘憎你咖咋,但佢仲要 ...

係呀⋯⋯我同意你講。佢可能都好憎我。
因為佢跟本唔想比錢負責屋企既野,只想自己搵自己洗。當然最好我搵埋比佢洗啦。

問心。我有無能力,我都唔會主動開聲走。
因為我要用儘佢既資源去養大個女為首要任務。

其次都一把歲紀,無再打算搵第二個依靠(因為天下烏鴉一樣黑)。

第三。兩人都無左愛。所以我要教識自己睇開啲。

首頁

尾頁

跳至