自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人於成人時,才發現自己係ADHD,患者?我認為老公好有可能係患者,(小女巳確診),但精神科又話大人冇藥食,又話食左都冇用。有冇大人患者可分享下。Thanks

別墅

mercy_mama 發表於 15-12-12 12:50
我囉!
我曾食過Concerta,食完做嘢專心D,不過我份工好free,可以唔駛好專心。係有嘢趕deadline先食,我 ...
請問一下mercy_mama ,你是睇政府/私家醫院的呢?因為我老公叫政府醫生開藥,佢好似總係推“糖”,又話大人冇ADHD 藥食,但之後又講,食左也冇用(我心諗,即係有啦!),點解係都肯開藥呢?
我老公好容易唔記得自己D物件放左去邊,同佢講野又好似遊緊魂咁,要分幾次講先可聽得清楚。同一個地點,行好多次也不認得好清楚。。。唉。。仲有好多好多,不能盡錄。。好影響工作。
另想請問一下,吃呢隻藥會否令人好想睡?有冇咩不適的感覺?謝謝!

別墅

mercy_mama 發表於 15-12-12 18:05
我係睇私家,其實大人食藥幫助真係唔太大。
不過,因為我的ADHD影響瞓覺,所以先食。因為我連瞓覺都唔專心 ...
謝謝你的回答。

別墅

咁請問有冇人可分享下,若果有此徵狀的患者,其實有咩類型嘅工作可能較易handle 呢?因為老公好多份工也不能做長,唉。。好鬼煩惱呀!
好似佢依家新入職做司機,常常也記錯路,若果又冇左份工,都唔知點算,又唔係後生,又只有中五程度,好大壓力呀!

首頁

尾頁

跳至