自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我BB又係塊面度生濕疹,睇醫生話皮膚敏感乾燥,叫我搽多啲潤膚霜(我一日搽最少4-5次,但冇用),開咗含皮質醇藥膏搽,開頭搽咗藥膏好返啲,呢個月點搽藥膏都冇用,我都好頭痛又心痛

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

ohmygosh 發表於 21-2-25 23:06
回覆 jenniferzhu 的帖子

有類固醇有冇跟醫生指示搽?搽下要停下 唔可以長期搽㗎喎!

醫生話搽好咗就停,佢近排一路都唔好,所以日日都有搽。

珍珠宮

ohmygosh 發表於 21-2-26 11:30
回覆 jenniferzhu 的帖子

類固醇功效應該好明顯可能查淳咗

明白,唔該晒你好意提醒。

珍珠宮

eeswong 發表於 21-2-26 17:43
因為揸得多會有抗藥性同依賴性,令你要keep住搽先會好

依家問題係搽咗藥膏都唔好

多謝你好意提醒我。

珍珠宮

yuensiu 發表於 21-3-4 08:49
盡量唔好搽類固醇,一陣上癮越搽越無用,我女最近眼周圍甩皮,乾又硬,仲紅紅地,我keep住早晚搽cream,因 ...

我明白搽太多類固醇唔好,我試過幾日唔用藥膏只搽潤膚霜冇用,我小朋友唔搽類固醇會出水,佢又狂摔

珍珠宮

yuensiu 發表於 21-3-4 18:32
我依家用緊26樓個隻牌子,你可以上網望下。都係要試先知啱唔啱用。

好呀,多謝你的關心

珍珠宮

eeswong 發表於 21-3-5 10:50
試下轉唔藥膏啦,要試下唔依賴類固醇情況下好返,先會真正好
從飲食、運動、作息方面入手都可能有改善架
...

好,唔該你。

珍珠宮

eeswong 發表於 21-3-5 18:13
希望你BB會快d好

謝謝你

珍珠宮

Ferfer88 發表於 21-3-6 06:14
1日擦4-5 次太小了! 係要擦起碼十幾20次。 D cream 一乾就再擦。
起碼每個鐘擦1次
...

好,再搽多啲

珍珠宮

Ferfer88 發表於 21-3-6 06:17
有無驗血驗過敏? 我朋友仔仔極度嚴重濕疹流曬血水咁。 驗血話對肉的蛋白質敏感。 介肉+ 狂擦cream 好返
...

我自己本身容易皮膚敏感,驗血結果好誇張,我對日常食物好多都過敏,竟然對澱粉質敏感,咁我冇可能唔食米面㗎(雖然依家食少左米面)。

我有諗帶唔帶BB去驗血,但係我上次去嗰間好貴,驗嘅又唔多,唔想再去。

珍珠宮

hiutung1212 發表於 21-3-12 02:49
Pm左 你可以check下

麻煩你PM埋我,唔該

珍珠宮

黑白小狗狗 發表於 21-3-12 03:35
試下食少啲精制澱粉質,入面既醣粉都會引發濕疹或皮膚發炎,會唔會試下轉原形澱粉質?我小朋友2歲,佢哋食 ...

我近排少咗食米面,食菜肉多,小朋友太細個唔敢比去濕茶佢飲,飲開奶茶咋

首頁

尾頁

跳至