單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

先生走咗一年,小朋友分別小一同小四

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

回覆樓主:

平時都好地地,一到佳節,就覺得好孤單,情緒會突襲,思念之情突然倍增

大宅

回覆樓主:

題外話,請問大家嘅另一半,如果係火葬的話,大家點處理啲骨灰呀?
我先生嘅骨灰暫時存放在家,骨灰位抽唔中,先生生前有花園撒灰嘅意願,但先生家人強烈返對,都幾頭痛

大宅

回覆樓主:

好多生活上遇到嘅問題,真係得同路人先明白實際情況,先比到合理嘅意見。
喺Fb搵,有大量因離婚而單親嘅群組,加入過但覺得格格不入。
就係搵唔到因喪偶而單親嘅群組,唯有喺度問

大宅

88ofsun 發表於 18-12-29 22:18
你先生以前有冇信教?如果有受洗加入教會便易辦事了。

我地係基督徒,不過華人基督教墳場新骨庫已經唔係永久存放,只能放20年,之後每10年補地價續租灰位,假如到有一日無人續租,華人基督教聯會會幫你撒灰,攪咁多嘢,不如一早撒灰好過!
只係老公家人覺得有個位先叫做入土為安

大宅

88ofsun 發表於 18-12-29 22:09
唯有間中滲一兩句,慢慢讓他們明白你先生的意願,更重要的是讓他們明白你的意願。

處理骨灰的事情,不用急 ...

老公家人好似追數咁催我搵骨灰位,真係好煩 !

大宅

88ofsun 發表於 18-12-30 17:42
佢有佢地催,你有你隨心而行。始終主動權在你手,慢慢跟他們交流想法,看看何時得出大家都接受的做法。這個 ...

唔會喇!喪禮已經攪到大家面左左,如果我將老公骨灰交比佢地,佢地一定唔會比我知放邊!

大宅

Stephen3163 發表於 19-1-2 19:54
將D骨灰比家人處理,
骨灰放自己屋企對自己家人不好的

基督徒,唔信呢啲嘢,同佢地家人面左左,唔會交比佢地!

大宅

jasonkot 發表於 18-12-31 18:56
其實我個人是很希望将他的骨灰製成鑽石,以美麗的方式把他時刻留在身邊,只可惜當時經济很困難...

...

我有將部分骨灰做成玻璃飾物呀!只係幾千,比造鑽石多變化,最重要係平好多!

大宅

Liangbobo 發表於 19-1-11 02:49
每人經歴不同,我只想問另一半突然過身的您們,會怎樣處理您們的回憶?經過了多少年才能放下? ...

無時無刻都會回想同佢每一刻嘅片段,有時會會心微笑,有時係獨自傷心,有時又諗起佢以前令我激氣或炆憎嘅事,呢啲回憶都係甜蜜嘅,從來無想過會放低架!
不過傷心嘅感覺真係會隨年月過去而減退,但仍然對佢充滿著思念
所以有其他人追我我都接受唔到住

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-21 16:01
我老公今個月三號,因病離世了,上星期剛攪好白事,今天第一天回到職場,我仔仔只得五歳,先生走時才41,每 ...

抱抱!
嗰種錐心之痛只有過來人才會明白!
願你同仔仔好好生活,讓在天上嘅丈夫少份牽掛

首頁

尾頁

跳至