少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

小朋友返左n班兩個月, 原來一直在課堂大叫, 發脾氣, 亦冇朋友一起玩. 試過放學後好不開心,維持了幾天。
佢係情緒大起大落的人,但老師一味投訴,無建議, 我覺得佢放棄左佢.
佢平日是個好開心的小朋友, 發脾氣都快收, 依家返學有咁反常的表現, 好心痛.
應該幫她轉校嗎?

民房

引用:Quote:原帖由+mk924+於+14-01-15+發表小朋

原帖由 karenng115 於 14-01-15 發表
如果老師都冇做任何野去幫小朋友,一定轉。
冇做, 嫌煩呢! 好冇愛心

民房

鍾太2009 發表於 14-1-15 17:09
快快轉,學校老師無愛心耐性是大忌。對咁細既小朋友更加應該包容多d,因材施教。

...
打緊電話問位了,雖然難,但會努力。

佢只愛教乖巧易教的學生,無法。

民房

引用:Quote:原帖由+mk924+於+14-01-15+發表打緊

原帖由 GARNETT 於 14-01-17 發表
你住邊?我大囡學校應該仲有位!佢地老師用愛心教小朋友
Pm u. Thx.

民房

引用:Quote:原帖由+mk924+於+14-01-15+發表小朋

原帖由 Huntie 於 14-01-19 發表
一定要轉 咁細個唔想佢有陰影 加上老師無愛心係死症
係呀! 寧願找Playgroup 更好

民房

原帖由 yl88 於 14-01-19 發表
我係你會轉多口問是否讀名校n班
不是. 商業化幼稚園

民房

appledai 發表於 14-1-19 23:31
Since ours are in the same school. I think I made wrong decision. I had Creative pm offer. I thought ...

Nap is always important for a kid! My kid is extremely tired and hungry (so little food for tea! ) after school and could sleep for hours after lunch.

The arrangements you mentioned were really strange. Isn't it voluntary to bring food?

Although we were not satisfied with her, some parents really like her.

民房

想請教大家,如果一間學校是半日pm, 較近家,而另一間是全日,離家較遠,而老師質素和學校情況差不多的,小朋友原本返問上午班,應該選邊間? 

民房

引用:比我就轉左先,個老師同小朋友唔夾都無辦法

原帖由 為食寶B 於 14-01-22 發表
比我就轉左先,個老師同小朋友唔夾都無辦法
學校也偏幫老師, 只係不想少個收入, 想小朋友留低

民房

引用:Quote:原帖由+mk924+於+14-01-19+發表Nap+i

原帖由 vickymok717 於 14-01-22 發表
Really St Dominic in HFC??? Luckily I didn't choose this one for my boy! I got PM offer from this o ...
There are good teachers in all schools and vice versa.

民房

去完兩間學校的面試,雖然結果未知,但面見的老師都比以前的有心得多。在短短的時間中,他們更給了我一些教孩子的建議。令我很有得著,更證明了轉校的決定是對的。 

民房

引用:我會轉校童年很重要

原帖由 Happyhappylive 於 14-02-26 發表
我會轉校童年很重要
同意! 就算只係興趣班的老師, 有心教的都不會似佢之前班主任咁!

民房

vertioDaddy 發表於 14-2-28 14:03
1. 咩原因喊?
2. 兩歲其實唔識同其他小朋友"一齊"玩的
3. N 班唔係必需,但假如擾亂午睡午餐的話可能會反 ...
廿多人一班,1對10幾,話多唔多,話少唔少。但令我決定退學的原因,除了係小朋友有突然出現的異常行為,最重要係佢在校出現了的不適應行為,班主任係無幫佢,可以講係唔理佢。對我呢個家長更加只是唔問唔講,講了都只是報告了事,無建議俾我點幫佢改脾氣,成日掛住趕收工,無耐性同你傾。

而學校的回應,只係好關心會不會交學費,知你唔交就話要告你!

就係因為小朋友性格大起大落,我先留意倒佢返學係好不開心。

咁樣既N班,無必要返落下去吧!

民房

abc.bb 發表於 14-2-28 10:26
無愛心的教師只會教壊小朋友, 唔好留下, 快轉校吧! 半日還是全日要看您的情況, 如果不用上班, 我會選半日. ...

已經退了學,返緊playgroup.
有愛心的老師好緊要!
見番小朋友的笑臉,才令我放下心頭大石。始終擔心佢怕了老師或同學……

民房

引用:請問係邊間學校咁差?可唔可以開名?謝謝

原帖由 clemencebaby 於 14-03-01 發表
請問係邊間學校咁差?可唔可以開名?謝謝
唔想開. 其實有同學仔家長覺ok, 大家細路始終不同, 班主任愛教合作型學生, 冇耐心處理其他.

純粹響度分享不快, 希望大家俾意見.

但綜合大家的看法, 我是做對了.

民房

引用:支持你吾好再返,跟本N班可有可無,有些小

原帖由 Fish777 於 14-03-01 發表
支持你吾好再返,跟本N班可有可無,有些小孩未ready咁早和家人分開咁耐,老師又冇爱心不能建立安全感,等 ...
其實我小朋友一歳前已經返緊育嬰院, 與我全日分開不是問題! 係n班老師俾唔倒安全感和關心佢吧! 兩歳人仔就係要你關心, 唔係迫佢做嘢!

民房

mk924 發表於 14-3-1 22:50
其實我小朋友一歳前已經返緊育嬰院, 與我全日分開不是問題! 係n班老師俾唔倒安全感和關心佢吧! 兩歳人仔就 ...
收倒孩子的所謂評估。寫低的全是lies! 班主任從來無在我面前提過那些positive comments! 無中生有,全部係作的。

呢間學校真係不知所謂。

民房

引用:之前我女讀N班的時間那間幼稚園不是那麼好

原帖由 winwin228 於 14-03-22 發表
之前我女讀N班的時間那間幼稚園不是那麼好!我都k1的時候以幫我轉第二間幼稚園!

...
點唔好?

民房

crystal媽咪 發表於 14-3-23 22:51
只顧有無交學費, 呢D做係學校????
轉啦, 只要不選名校, 一些有愛心的村校仍有位的.加油. ...
已經轉左。依家番playgroup好開心。

除了學費,佢地仲在所謂的評估造假! 將曾經批評孩子的變成正面事情,好離譜。

民房

引用:邊間??

原帖由 KITTY0328 於 14-04-04 發表
邊間??
不方便講.

首頁

尾頁

跳至