美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

me920 發表於 22-1-20 16:05
豆腐mask是邊款?有冇相睇呀?

#1樓,最左邊嗰排,最頂嗰罐,藍色雪肌精美白 mask, 因質感似豆腐,所以又稱 豆腐mask~

公爵府

me920 發表於 22-1-20 20:57
我都有用Sisley black rose mask, 幾滋潤。
ipsa clay mask 都唔錯

Meso Mask 敷完好似無敷咁

公爵府

me920 發表於 22-1-20 22:13
係啦,但d 人講到好好咁咪試下囉,點知對我冇咩特別

我以前都鍾意Apivita carrot mask, 但冇再出

Meso mask 完全伏到無可再伏呀~

嘩,同道中人呀! 我以前超愛 Apivita carrot mask ,仲好用過青瓜,敷完塊面好柔軟,佢唔再出真係好可惜

公爵府

me920 發表於 22-1-21 13:42
eye mask 我最近用elemis revive eye mask, 係overnight 敷, 幾保濕, 但對眼紋冇幫助....

保濕mask用左ave ...

Elemis 我只係用過 Absolute eye mask,一般般,但 pro-collagen Advanced eye treatment 眼睛華唔錯, 夏天單用秋冬再加眼霜,我用咗6、7年都冇乜眼紋, 係舊年覺得有啲乾,轉咗用 clarins eye serum。

Avene / Origins 我20+用過,嗰時都覺得保濕力唔夠,30+ 有玫瑰痤瘡,又試下用 avene,佢隻舒敏面膜幾好,但保濕面膜對我都係唔work。

我啱啱買咗 Sisley 隻 eye mask 未用, 遲啲睇下效果先~

公爵府

me920 發表於 22-1-21 15:56
Sisley eye mask 我用過,覺得保濕外都冇咩特別

oh,我睇 黑咪 講到好正咁~

公爵府

hippoo 發表於 22-1-21 17:35
請問豆腐mask邊到有得買?

雪肌精係 Kose 旗下一條 line, 我喺 利舞臺 cosme STORE 買, 我見過銅鑼灣 Donki 有-

公爵府

catcat2288 發表於 22-1-21 18:10
你用 meso mask 前有冇用hydra hyal 打底,我覺得查咗 hydra hyal 再查meso mask 效果好好多, counter BA ...

無用 hydra hyal 打底呀, 咁講到係十全大補 mask ,冇諗過要先打底嘛~

以前用過 Guinot Moisture-supplying Radiance Mask 都好好用,應該係 hydra mask 嘅前身,你提起我又想買返嚟用添~ 以前 Guinot 同 Sothys 保濕 mask 係我嘅最愛~

Chantecaille Jasmine and lily healing mask 我曾經都好想試, 但 comments好壞參半,所以最尾都卻步

公爵府

catcat2288 發表於 22-1-21 18:16
見你講豆腐面膜咁正,我都好有興趣買嚟試下 renewing pack 我用吾到,次次用完都敏感,吾敢再 ...

咁你又唔好抱咁大期望,可能我膚色深覺得有效果, 都係嗰句甲之蜜糖,乙之砒霜,始終護膚品都係睇夾唔夾

雪肌精豆腐 mask 同 Sisley black Rose mask 對我都同樣做到去暗啞功效,豆腐 mask性價比高可以試下~

公爵府

catcat2288 發表於 22-1-21 19:46
十全大補 mask 呢個term 又真係誇咗啲 不過其實要另外打底又真係有啲麻煩。。。
係呀!以前叫rad ...

sothys 保濕面膜都ok 呀,有一輪我好鍾意用美容院品牌,Guinot Sothys Decleor Darphin 輪住用, Guinot Sothys 水份面膜最好用

公爵府

kapocarol 發表於 22-1-22 07:39
Darphin有咩mask推介?粉紅油好用嗎?

darphin 我主要用 eye cream、洗面奶、toner, face cream/mask 一般,粉紅油無用過。

公爵府

catcat2288 發表於 22-1-22 11:21
我衹試過 Guinot 同 Decleor,sothys 同Darphin 未試過。。。guinot 保濕mask 我一定要有支喺屋企,而家新 ...

Guinot Decleor Darphin Sothys ,仲有 Elemis,我用洗面、爽膚、eye product 多, 佢哋啲面霜我覺得 rich 唔夾我混合肌,得 Elemis Procollgen marine cream 夾到.......Guinot mask 比 Sothys 好少少,Elemis Decleor Darphin 就一般般~

Chantecaille,好,下一個目標

公爵府

kewpie160523 發表於 22-1-22 13:15
Dr Wu

Dr Wu mask 同 Orbis SPF34 防曬,係我飛去台灣必定入貨嘅 products

公爵府

CYohji 發表於 22-1-22 19:33
清潔面膜我用緊ipsa黏土面膜。
另外,Fresh嘅紅茶面膜就會好感敏嘅時候用,平時就用紅茶睡眠面膜。
依家Fre ...

我都見 Fresh 出新 mask,不過我仲有存貨,要斬手指,用完先買~

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-23 13:13
嘩! fresh fans 喎!

邊隻你覺得好用?

Lotus、 白泥、維他果蜜、Rose mask 一般~
Rose sleeping mask 令皮膚好柔軟,但除咗補濕無其他功效。
Black tea Instant Perfect mask 鎮靜敏感唔錯,夏天用涼浸浸好舒服。
Black tea overnight mask 用完第二朝皮膚好滑, 皮膚飽滿。
另外仲有隻白松露 overnight mask,呢隻較滋潤但好貴,效果同 black tea overnight 差唔多,我覺得用 black tea已經夠。
Honey mask 係咁多隻裏面最滋潤,超乾天氣用一流~

如果要我揀回購,冬天 Honey mask,夏天 Black tea Instant Perfect mask。 其實我覺得 black tea overnight mask 效果最好, 但我比較少用 sleeping mask, 如果我要用sleeping mask一定揀佢。

公爵府

Chunyan 發表於 22-1-28 14:03
打水光針, 效果好過MASK好多

我細膽,唔敢做醫美

公爵府

Tuxedogirl39 發表於 22-1-28 13:57
Renewing pack
No7 cream mask. 但係香港冇得賣

Boots?

公爵府

大姑娘 發表於 22-1-31 20:02
請問你 有冇用過 sisley eye cream?

無呀, sisleya eye cream 同 la prairie eye cream 我都想試

公爵府

大姑娘 發表於 22-2-1 14:02
我都想試la Prarie 藍魚子 eye cream,但聽講會敏感。

我用 La Prairie Luxe Cream 有少少敏感,可能因為有果酸成分。想試遲遲未試 eye cream,就係擔心會敏感

公爵府

大姑娘 發表於 22-2-1 14:49
我聽過敏感到要睇眼科醫生。

公爵府

回覆樓主:

上星期我用 dior capture totale Super potent eye serum,用完兩隻眼都好澀眼,頂唔順唔夠半個鐘我就洗走咗去, 好彩係 sample 仔唔係正裝

首頁

尾頁

跳至