自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

除咗安全之外,仲要方便,backup 要有apps 幫助,自動Backup及釋放空間。

水晶宮

Taka12 發表於 22-4-30 10:27
有冇方便的apps 介紹?

其實用cloud 係最方便,但始終係無底深潭,我自己用 2bay NAS ,2TB HDD估計5年內都夠用。

水晶宮

bobomia 發表於 22-4-30 11:15
https://siufungzone.com/cloud-drive-comparison/

我絕對唔反對用雲端,但要留意,現時免費的儲存空間,不會是永久免費,當越儲越多的時候,一旦收錢,就要考慮點樣善後⋯⋯

水晶宮

白毛毛 發表於 22-5-2 20:34
未用過NAS。可唔可以請教係點自動copy落NAS?設定容易嗎?如果簡單,我都想買個試下
...

我用synology NAS, 它有個 photo apps 裝落手機,每次打開個apps 就自動過新相去NAS,過完之後,apps就會記得邊啲相已經back up, 你可以選擇釋放手機空間,之後用 photo apps 去睇相,甚至分享相片的連結給朋友,另外NAS可以開不同Account給家人使用,越多人用就月抵。 還有,NAS仲有其他功能,eg 它可以把唔用的手機變成ip cam, 可以連結Dropbox/Google Drive 自動back up 你放在Dropbox 上的data….etc

水晶宮

白毛毛 發表於 22-5-4 07:28
嘩,好有用的資料,謝謝你。特別可做IP Cam的backup,呢個都係我一直想處理的。咁真係值得考慮。

想問多 ...

硬碟是分開買

水晶宮

007~sa 發表於 22-5-4 10:44
如果屋企冇電腦點backup ???

電腦只是其中一種backup 方案,其他backup方案,不用電腦都得。

水晶宮

白毛毛 發表於 22-5-4 11:02
NAS要牌照

他指NAS提供的ipcam apps, 只可加入4 個cam,超過的話,apps 便要付費升級。

水晶宮

domantai 發表於 22-11-27 23:55
想問nas會唔會好似外置hard disk咁,壞左就冇哂啲相?

梗係會,NAS都係外置hdd , 一樣有可能因Hdd 損壞而失去資料,但NAS 有1 bay 或 多bay,大多數人都買2bay 或以上的NAS,2 bay 即係有個HDD,兩個HDD互相備份,保障資料安全,甚至4 bay 都唔少人用。

首頁

尾頁

跳至