親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

creambb 發表於 23-6-27 17:01
請問大船搭幾耐,會唔會好搖,我好怕搭船會食定暈浪丸。你意思係搭大船要再轉45分鐘船先到沙灘?
...

船唔大,又唔覺好搖,不過有啲坐位機器聲幾嘈。一程船直到格蘭島,島上有幾個沙灘,唔啱心水可以坐車去另一個灘。
同一個碼頭有2個上船位,分別去唔同的沙灘,圖中的P1同P2 要留意自己想去沙灘,因為航班時間唔同相,船開走的要等成個鐘才有一班船。我再PM copy 自網絡的上船位及船班時間表比你。如果想快的話可以選擇快艇,不過我就無呢 part資料。
attach0/tmp/phpm1ndsM

男爵府

醒目開學勳章

creambb 發表於 23-6-27 17:05
請問沙灘回程返碼頭大船班次都多嗎?我想一兩點離開

我揾番參巧網站,呢個清楚啲
https://kohlarn.com/phone/getting-to-koh-larn.html

下圖是另一個網找到的,船班時間要睇番官網穩陣啲
attach0/tmp/phprgliF6

男爵府

醒目開學勳章

哈比族 發表於 23-7-23 17:08
睇左咁多個(包括YouTuber), 你係講得最詳細,跟住你已足夠,真心讚!
但想問下你,你講那市場,你 ...

多謝你欣賞,其實我寫低都係留個記錄日後睇番。
我係去咗兩次 芭堤雅個街市,上網睇咗主要都係去街市買餸然後再去餐廳加工 。如果 直接喺餐廳order海鮮嘅話我就唔會喺嗰度食, 反而去一啲網紅嘅沙灘 餐廳會更加好。
先喺嗰度行咗個圈睇下 海鮮 同周圍嘅環境, 睇啱咗心水嘅餐廳 再去街市買海鮮。
餐廳另外加冷氣費人頭大約係泰幣50銖。每款海鮮按Kg同煮法計錢, 印像中清蒸係50銖, 牛油蒜蓉焗龍蝦好似係二百幾銖。
佢地有價錢牌,同埋講得清楚。
味道當然就冇香港咁好味,但係都唔錯。
喺餐廳我哋就叫了啤酒汽水,炒飯同埋菜。

男爵府

醒目開學勳章

yeung_ma 發表於 23-7-24 22:30
無問佢點解?司機用手機影你們相 ? 的士 ? 為咩事要影乘客照片? 令我諗起kk完,

...

我問左,佢地都喺答我要回覆公司已接載乘客

男爵府

醒目開學勳章

jennybill 發表於 23-7-28 13:29
回覆 wingchu 的帖子

請問你用grab call 車, 可以用咩方法俾錢? 是否需要先入定 credit card 資料? ...

幾年前已裝呢個apps, 我每次都比現金,無比過 credit card 資料。

男爵府

醒目開學勳章

taifat 發表於 23-8-13 12:22
請問Tawaen beach係咪一上船碼頭附近就到?要唔要再坐車去呢?

是碼頭附近,不過要留意班船時間,唔係每一班船都到呢個沙灘。

男爵府

醒目開學勳章

sunny.moon 發表於 23-8-14 15:30
問係咪係接機位舉名牌搵你?? thx

唔算舉牌接機, 佢哋企過少少,不過好易見到,因好多接機 名牌掛埋一齊。

男爵府

醒目開學勳章

lazy_bobo 發表於 23-8-15 00:00
請問芭提雅點返曼谷平啲

2人以上 建議book車返曼谷。有巴士返每人好似4X元,先去巴士站集合,不過去到曼谷要再轉車浪費時間,唔多建議。
返而目的地是機場就可以考慮吓。

男爵府

醒目開學勳章

lazy_bobo 發表於 23-8-15 00:03
唔明,可否教我

Klook有張電子旅遊優惠卷幾十元,用呢張电子卷內的各項優惠券可以減錢。不過要認真逐項睇,先要同其他平台格價,有時klook自已單項訂的會平啲,重覆一句要格價十計數,啱用的話要用盡佢的折扣卷先至叫抵。所以有啲評語話平少少,有啲話平好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊