時政擂台

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得佢同王維基有D似~~

莊偉忠說這專頁讚
1月29日 17:30 ·
廢青講廢青

半年前,寫咗篇《我曾是廢青》,當時咁講:
「用今日成功人士的標準,我年青的時候,也是一名廢青。打機度日,諸多不滿,自以為是,不懂珍惜機遇,凡事得過且過,工作上受過不少教訓。這是年輕人的通病,也是成長必經階段,有權有勢有錢的高層,必須寬容年輕人三分,示範何謂胸襟識見,讓年輕人逐步上位,怎能失言失態,用年齡標籤聰明愚笨、上進懶散或正常失常。」

兩周前,《不成功便成仁》又提到:
「我由細到大,本質上只係廢青一個,唔鍾意計劃將來,無乜興趣登高遠望,習慣見步行步,隨機應變,呢種性格從來無變過,亦無諗過改。」

上星期,港台「我係乜乜乜」搵我呢個上一代廢青,講呢一代「廢青」現象,應該算係合適人選。講啲乜,自己去片聽清楚。

有無得罪人?清心直說,唔諗得咁多囉;
有無啟發人?老生常談,唔到我控制囉;
有無嘢補充,有。

你話人廢青,人哋話番你廢中廢老,無具體內容,純屬無意義嘅口舌之爭,一個有少少教養水平嘅人,點講出口。廟街阿叔,肉類分割員,發洩吓,OK無傷大雅;有頭有面有錢嘅高層,聲大大指責地位低微嘅年輕人,即係重量級拳手揼九十磅靚仔,有少少自尊,都驚畀人話大蝦細畀屎餵。

幾十歲人無修養,唔禮讓寬容年輕人,唔指點迷津,都算喇;明明同時代脫節,無本事管人,畀唔到人前景希望,挑唔起人責任心,激勵唔到人發奮,以為畀咗人工一萬蚊,就要人聽話任勞任怨抵得諗,又要人積極進取,開口埋口獅子山下精神,實情係又貪心又無徳行又無品。唔自我檢討,掉轉頭賴人無上進心,懶散唔捱得,仲青筋暴現,惡言相向,其實最廢係自己至真,醜字唔識寫,失禮死人。

任何時代,不分年齡性別,有人早開竅,有人遲開竅,有人永遠渾渾噩噩,頑石不點頭,唔係人人有事業心,嚮往名譽地位錢銀,識得為將來日諗夜諗。自己嘅人生,自己負全責,究竟有無意義,係咪快樂,唔關人事,無人可以高高在上,睇人唔起,話人係廢青,除咗自己。

幾日前,咁樣答網友:「下一代嘅人生係佢哋自己嘅,係咪努力上進,係佢哋嘅選擇自由,我好少過問,淨係關心佢哋有無禮貌、公德心同埋孝心。」三樣都有,老豆老母可以劏雞還神。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表我

原帖由 Hei922 於 16-01-31 發表
樓主請問係邊度搵出來架?
有Link嗎?
我有興趣想睇原版
莊生既fb page

寶石宮

引用:樓主, 你真勇

原帖由 pyjess 於 16-01-31 發表
樓主, 你真勇
公海嘛,而大家又like一田

寶石宮

引用:Quote:原帖由 Lulu880 於 16-01-31 發表原

原帖由 scheong 於 16-01-31 發表
只識得去侮辱其他人,你認為咁樣可以去教好年青人?

就係你呢d言論先令年青人變成CEO口中「X」青!
比人刪左,睇唔到原文添

寶石宮

引用:Quote:原帖由 kikikay 於 16-01-31 發表講

原帖由 MsBusy 於 16-01-31 發表
都幾奸㗎,新地喺其下物業租比吉之島,等吉之島做旺個場,之後踢走晒吉之島,再租返比其下一田,自己賣貴野 ...
但係新地唔係莊生架wo

寶石宮

引用:Quote:meowei 發表於 16-1-31 09:30 你叫佢

原帖由 tester5 於 16-01-31 發表
第一:文章唔係講學生第二:文章亦冇講圍大陸人的人
第三:文章中的廢青不是和大陸人對立
文章係講一批常被 ...
係wo, 攪到搬埋版

寶石宮

引用:佢講得其實好中肯,年紀大唔一定有資格教人

原帖由 littlesister 於 16-01-31 發表
佢講得其實好中肯,年紀大唔一定有資格教人,對年輕人的確要包容多些,自年輕時其實都唔識為將來,只係叫讀 ...
有d人會講到全部後生,唔跟佢條rule行就已經係癈。

例如一萬蚊人工做死人果d公司

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 12:29 但係

一田係新地其下, 莊生唔係打工咩?

補充內容 (16-1-31 12:53):
打工,未必可以決定叫走aeon卦

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表有

原帖由 littlesister 於 16-01-31 發表
我都唔會認同話所有年青人係廢青,即使係黃C,政見不同但佢地唔破壞社會,唔違法我都會尊重佢地

你話人工 ...
其實真係兩向既,當然唔係全部老鬼都睇唔起後生

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 13:12 打工

新地旗下嘅一田, 佢唔可以, 老闆就唔可以嗎? 佢無份寫建議書我就唔多信, ceo 喎, 咁巧合, aeon 喺荃灣, 大 ...
正如759揾水貨打人地行貨一樣,做生意層面, 同佢呢篇文又分開既

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-1-31 13:36 正如

我只係引用其中一位會員, 無討論文章內容

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表其

我公司好好彩,大部份新請既年輕人都幾好,有兩三個仲係excellent 個種,真係還神,但都有極少部份係:經常 ...
幾十歲都有呢d人,其實
..

首頁

尾頁

跳至