論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如工人做野掂, 唔偷, 續約啦.

唔使驚佢D水皮英文會教壞你個仔嘅. HK小朋友好醒嘅, 而且教小朋友呢個責任係你同老師. 個工人 Gee Lee Guo Loo 同個小朋友溝通到, 係好事.

我以前有個亞姨, 佢叫工人咁咁咁, 但個工人聽唔明, 佢個女用bun話翻譯. 幾好.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

pandey 發表於 15-1-9 15:13
我工人係印,廣東話同英文都唔掂,做嘢唔掂,又懶,但唔偷嘢,由阿仔出世睇到依家差不多三歲。最近老公成日 ...

好懶呀? 做野唔掂? 若4年2個約, 我唔續, 因佢唔配有 Long Service Payment.

象牙宮

pandey 發表於 15-1-9 15:41
回覆 lily-of-valley 的帖子

同意,我都係咁諗!

若工人做野好, 唔偷野, 因若英文, 中文水皮, 而小朋友可作翻譯. 無乜問題.

但若懶, 做野唔掂, 中文幾好都唔使諗, 唔要.

但若三隻手, 話之工人叻到會飛都炒.

象牙宮

hamufamily 發表於 15-1-9 22:59
我個個而家我stay home住佢,所以都ok。當然我返工個時有時佢都有少少古怪野啦。但都算錫我仔,我仔都算 ...

即係佢做野OK? 唔偷? 有無古靈精怪動靜? i.e. 印去完大, 用手抹 pet pet, 拜神似鬼上身? 貴利打你門?

首頁

尾頁

跳至