自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

合桃小蛋糕 發表於 24-4-3 11:34
我只記得好細個好細個時,父母係街邊走鬼車仔檔買腸粉魚蛋,真係好好食,仲有糖不甩,而家食唔返個種質感同 ...

現在魚蛋、腸粉、雞蛋仔只能係鋪頭先可以食到。

水晶宮

FeiLong 發表於 24-4-3 01:09
應該係 2000年或之前,香港真係飲食天堂,又平又靚,一條街每家餐館冰室都是出品水準一流、一定好食,雖然 ...

現在都係有好多美食,要自己走出去感受下,才知道那些係你喜歡。

仲有2000年之前,香港普遍人工都係幾千至一萬。今時今日已經貴左一倍有多。餐廳貴咗係正常。

試吓係熱鬧市中心向上睇吓,有好多餐廳搬咗去商業大廈內,向上睇招牌廣告燈箱,可能會搵到你想要餐廳。

水晶宮

leekung261105 發表於 24-4-3 11:58
其實點解現在香港野食係唔好食, 或唔係以前咁好食.......我覺得係因為現在好多餐廳係整定食物, 現在食物係 ...

有好多都係預製食品,係工場已經煮熟,送到店舖只係翻熱。

又或者好似兩餸飯咁,-早煮定晒,放係保溫箱內,你要就放入碟,攞俾你食。

水晶宮

tanangel669 發表於 24-4-3 13:21
我又覺得公平d講,以前細個見識少,小朋友時又冇得旅行少出街食飯,普通一碗魚蛋粉已好珍惜,覺得好味

而 ...

你用魚蛋做例子,真係唔錯。
以前係正好多,

現在連打魚蛋用嘅魚,市場都供應不足,又點會有好嘅魚蛋。
山窿謝記當年執笠嘅時候都係話:鮮魚供應問題,影響出品

水晶宮

平平無奇2 發表於 24-4-3 19:39
全世界人口三四十年增加咗幾多億、人人都要食食食、好野自然唔够分
...

你講呢啲理由唔計㗎,
淨係講現在啲食物整得唔好食,

水晶宮

Png 發表於 24-4-3 21:55
個時代係變緊
2x年前都冇壽司郎, 薩利亞, 酸菜魚,放題.....
而家個個年青人中意食呢D

廿幾年前有⋯⋯元綠壽司、Pizza Hut、意粉屋、好多間泰國餐廳,加洲紅/Neway 卡拉OK,
廿幾年前已經日式放題,唔係今時今日先至出現,
仲有好多酒店自助餐。

當年都好好生意。全部都係年青人消費熱點。

伸某啲人無聊搵嘢嚟講咋嘛,當年有當嘅好,今日有今日嘅吸引,
係要睇啲唔睇啲,講啲唔講啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊