爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Benz轉Honda,心理上要點樣調節?

楼主講嘅心理調節係咪指自己由欧洲名牌房車轉揸7人日本車,感覺自己好似变咗“受僱司機“?唔想被人覺得自己係“司機“?

大宅

引用:司機呀...小小啦 +

原帖由 yauwingchuk 於 13-05-03 發表
司機呀...小小啦
其實我老公都有呢個“司機“嘅感覺,所以佢唔会買7人車,而且無必要。佢話揸7人車時,得自己一个坐時真係好似做咗“受僱司機“,揸架C仔或E仔郤唔会有呢个感覺(唔係因為架車係咩牌子或有幾貴),加上住嘅屋苑里,揸7人大車多數係受僱司機,我諗如果佢揸7人車的話,感覺会不太良好。我諗楼住都係有呢個心理吧!

如果楼主係因為家庭需要而换大車,都無計,為咗佢地坐得舒服,自我感覺應該放埋一边,盡快熟習大車的操控(呢到好多熱心人幫手提供意見),将來孩子大個咪换返架dream car揸lor....

楼主又可以考慮keep住架benz,另買一部7人車,得自己一个時咪揸benz, 要車家人時咪揸大車lor, 既可照顧家人、又可保持駕駛樂趣

大宅

回覆:Benz轉Honda,心理上要點樣調節?

有個朋友,自己平時返工揸E仔,佢架alphard頂級係請司機揸,負責車老婆仔女,一到星期日司機放假,佢就要自己揸返7人車接送老婆仔女,連佢都笑自己係一個職業司機,佢話駛咩理人地點睇,最緊要家人坐得舒服

老公識得一个人,佢揸幽靈之子,外表风光,不過欠很多街数,所以話揸靚車的人一街都係,又如何?!家人最重要

大宅

引用:回覆+florence+的帖子車係自己用,洗乜諗人

原帖由 54324020 於 13-05-03 發表
回覆 florence 的帖子

車係自己用,洗乜諗人地點諗?
呢d係個人感受嘛,唔想接受而又唔影響别人的,就隨他吧,每个人都可以对每件事物有唔同睇法同唔同感受的自由

大宅

引用:回覆+florence+的帖子車係自己用,洗乜諗人

原帖由 54324020 於 13-05-03 發表
回覆 florence 的帖子

車係自己用,洗乜諗人地點諗?
好同意你講7人車真係好舒服,車箱大,又寬敞,老人家坐又舒服,

首頁

尾頁

跳至