自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

gogogodee 發表於 20-4-11 10:17
我自己好鍾意,如同走廊一樣嘅大露台。

大陸好多樓都係咁,無咩特別,你睇多d就慣。 我身邊人買通常買house, 好少買樓,反而大陸人就鐘意買樓,間屋放租。

公爵府

wantaima 發表於 20-4-11 11:29
之前朋友提過我未睇,剛睇完了,質數真係唔錯。最細190平方已經好見使,露台超過一半面積係贈送
...

但升值機會都係同香港無得比,香港樓市都跌近,返大陸買倒不如在港買

公爵府

wantaima 發表於 20-4-11 12:19
香港500至600萬買2房都係舊&無質數既。
深圳&廣洲10年前好多人都認為無乜升值能力架。
Even升值唔高,用幾 ...

但係自住定放租? 放租不易,自住我就覺得太遠,除非係大陸返工,我身邊有人大陸返工,會在當地買間house, 一至四上邊住,星期五放工落黎,星期一返去。

公爵府

chanhayee 發表於 20-4-11 12:20
無錯!大陸地契條款比香港複雜
冇人脈及經驗,真的唔好亂買
尤其係樓花

隔山買牛,由90年代起間中電視都有播爛尾樓,從不間繼,但仲有好多人盲中中走去買。

公爵府

wantaima 發表於 20-4-11 13:01

放租唔難,但租值好低(我唔會放租)。我prefer暫時做渡假 ...

咁你安排10年後退休,咁現在plan黎買都好。我未有咁快退休,我仔仲細。

公爵府

wantaima 發表於 20-4-11 13:04
近年政府已有政策打擊爛尾樓,內地人&事變化好快, 接收資訊要與時必進,唔好停留係舊時
...

但早半年東張西望先再報過,呢半年打擊? 我估呢半年攪疫症多d.

公爵府

restahaus 發表於 20-4-11 13:23
買大陸 House 通常 多少$?

我好少問人價錢,怕人唔鐘意。我亞爸媽都有買,不過好多年前,佢話個地不過百萬,我媽咪話亞e 早10年賣左間house, 約二百萬人仔。

首頁

尾頁

跳至