自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

珍珠包包 發表於 15-9-7 11:00
睇返星期6 單新聞爸爸帶埋兩個仔仔自殺, 新聞講媽媽是內地人, 好多人的留言會說 娶大陸女人預左啦, 佢地只 ...

我身邊朋友, 生意友, 相熟廿卅人, 娶內地人, 九成都分開. 男性無左一大筆.
有的成了穷鬼. 不再見朋友了. 老婆非特美女的. 生了全留下給男家.

娶內地人, 有情有意, 我只在 TV 看到.

la_source    發表於 15-9-9 14:17
wuwucancan    發表於 15-9-8 11:30
tkkmama    發表於 15-9-8 09:44
stefonie    發表於 15-9-8 09:03
車仔人    發表於 15-9-8 08:01
girlbear    發表於 15-9-7 15:10
YC9    發表於 15-9-7 13:57
wcpcelia    發表於 15-9-7 13:54
basketboy    發表於 15-9-7 11:52
yanfish    發表於 15-9-7 11:31
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

oni2 發表於 15-9-7 14:59
又OK bor, 表哥老婆好nice, 係文化差異有時有D搞笑野
佢落黎見到香港D屋豆腐潤咁、結咗婚都在大陸買樓住
前 ...

我有几个內地友.. 有錢. 每次來港, 我要請佢食飯. 我去國內. 佢都很照顧. friend.
人品唔差. 各地買地... 佢說不想住 HK.

在港有樓, 空置, 來港多數不住, 住一晚酒店/ 即回內地.

內地人, 目標非 HK, 而是出國.

離婚的几个內地友, 去加去美. 再婚. 此就是佢地所求的.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

ohyesh 發表於 15-9-7 23:24
純分享 不喜勿插
我媽係大陸人,我爸香港人 番大陸讀書時識既,結埋婚
我地屋企好圓滿幸福,我媽有番工有養 ...

近代內地.

你父母, 我父母, 那時代大陸人, 和近代.. 真的好不同.
正如港人好勤力, 近代港男/女, 享受派, ... 宅男/女. 懶. 不工作, 由年老父母養...

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至