自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-11-3 18:38
我仔0補習,我真係冇乜理佢,不過中一上學期仲有跟下佢d學習,怕佢未適應

我唔係你認識嗰啲家長,冇必要呃 ...

Same, 0補習,10點前瞓,唔識自己問老師同學上網搵,父/母由細到大都叫佢自己搞掂自己的事,唔知佢教緊乜無出手,更加唔會請假出卷做呢啲野。

不過係讀直資。

你唔識我我唔識你,無必要呃人

P.s.幼稚園有上過phonics 班,而家中5

男爵府

mickeywinnie3 發表於 23-11-4 09:22
補習嘅定義係因為跟不上而去補,本身能力都已經係中上都唔知補來做乜?
...

啱呀,我嗰個級一,佢全部都識,佢唔肯補習,所以迫唔到佢。(我想佢英文好啲)真係有人無補+父母無跟架。

PS.重覆:讀直資,比較重理解,唔係需要科科100分既津校。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-11-4 10:06
仔?
發覺仔上到中學先發力
我仔小學只係一般,小學反而有補習英文

女呀,佢中5比男同學仲勁我都好意外,
我啲朋友都問點解咁叻,其實有啲人真係天生天資聰敏,更重要係天生自律。
到而家為止仲有啲留言話係補左唔講出黎
我真係無必要呃人。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-11-4 12:55
咁你囡囡好叻,老實講,去到中學,男仔好多“標"咗出嚟。我女都係係高中,佢成績都叫ok,但都要補習。而佢 ...

我女嗰間級一至三都係女仔,可能當年揀學生時揀得唔平均
我女就係驚補習,因為佢有課外活動又要睇漫畫睇書又係睡寶寶要早瞓,所以無咁多時間。

你兩個有睇電視既習慣嗎?我發覺唔少成績好既,屋企由細到大都無比電視小朋友睇。我就無。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊