自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朱古力包包 發表於 20-2-19 14:07
右手踭相片2張……究竟係邊種病??
我自己都確定不到……好苦惱
麻 ...

坦白說,我完全睇唔出好大皮膚問題,見你這個2個月一連開咗9個post問中醫及皮膚問題,似乎要睇嘅未必係中醫,係心理上的過份擔憂及焦慮問題。我記得我以前有位朋友被蚤咬,到後期好得7788就成日疑神疑鬼,覺得有嘢咬,最後其實無事!
或者請曾經有類似皮膚問題的朋友,分享吓你現在嘅情況是否好太問題,情緒好影響諗法或者病情。
我想提提長期吃中藥都未必有好處,因中藥都可能含有重金屬,放鬆D喇!

男爵府

朱古力包包 發表於 20-2-20 12:01
我好明白你朋友的situation, 因被蚤咬好慘……
my case最初係1位CWB皮膚E生:陳xx話我俾蚤咬……累我用了15 ...

我朋友之前定確係被蚤咬,但好轉後與你一樣疑神疑鬼,憂呢憂路,大家最後唔理佢,慢慢唔知幾時佢無再提。
坦白講,你再問無人識答你。就算中醫講咩,我都會有自己睇法,唔係人講嘜就信嘜。
阿仔當年被木蚤咬,我都上網自己研究,無睇醫生,自己diy膏處理,一星期後又好番。
你再下去,自己無主見,人云亦云,無人會幫到你!

男爵府

回覆樓主:

我早2個月出的,嚴重過你,噤大家又認為係甚麼?
我當時都無你噤慌失失,中醫都只係睇咗2次加自己DIY膏搽,一個月咪自己處理返好!

男爵府

朱古力包包 發表於 20-2-20 21:22
似濕疹,i saw at street. 有出水嗎?
my位x堂中E told me"濕疹"係濕ge, 佢話如果唔係根本唔係濕疹
...

個個都話係濕疹,但中醫話唔係。不過,嘜疹都好,最緊要止癢,由得它慢慢發開後,再平復慢慢退紅,好返!

男爵府

朱古力包包 發表於 20-2-24 20:25
今早睇了某E院中E, 佢話係"濕疹"……同有D癮疹, i told full story today chinese doctor……主要係"濕疹" ...

即係你今早睇了2個中醫師?

男爵府

回覆樓主:

其實其他jm會唔會,久不久身上有D红点/粒,如不是大範圍,大家會選擇唔理,還是不斷求醫呢?
可能我要求低,唔太影響我會接受,無謂庸人自擾,得不償失!

男爵府

我反而會着重從內部入手,例如:排毒等。另,知道自己有壓力影響情緒,就從情緒入手,例如:靜觀、運動、聽歌等,我自己就用diffuse 同情緒有關的精油減壓。

男爵府

回覆樓主:

.

男爵府

回覆樓主:

.

男爵府

回覆樓主:

.

男爵府

濕疹需要內外夾擊

除了可以做敏感測試,找出致敏原,避免進食或減少接觸,我們還可以調理身體,強化機能,此為外在防守

至於內部調整,黃帝內經曾記載五行相生相剋關乎五臟的關係,相生相剋是密不可分的,沒有生,事物就無法發生和生長;而沒有剋,事物無所約束,就無法維持正常的協調關係。只有保持動態平衡,身體不同器官才可正常發展,保持健康狀態。

男爵府

issactmaria 發表於 20-2-29 09:08
濕疹需要內外夾擊

除了可以做敏感測試,找出致敏原,避免進食或減少接觸,我們還可以調理身體,強化機能, ...

肺主呼吸器官和大腸

肺與大腸相互影響
經絡相連,互為表裡。若肺氣肅降,則大腸氣機得以通暢,以發揮其傳導功能。反之,若大腸保持其傳導通暢,則肺氣才能清肅下降。例如:肺氣蠻滯,失其肅降之功,可能引起大腸傳導阻滯,出現大便秘結。反之,大腸傳導阻滯,又可引起肺肅降失常,出現氣短咳喘等。又如:在治療上肺有實熱,可瀉大腸,使熱從大腸下泄。反之,大腸阻滯,又可宣通肺氣,以疏利大腸的氣機。

濕疹可會是腸道不健康所致,原來根源也與肺部有關

肺 ➡ 腸 ➡ 皮膚, 皮膚問題,只係皮膚反映身體有狀況, 搽嘢係治標不治本❗ 想皮膚好,先要腸胃好,要腸胃好,先要肺好.

首頁

尾頁

跳至