自由報料

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

驗眼果陣視光師話要搵眼科醫生配,視光師幫你配既你都諗清楚先,香港視光師係唔可以開藥。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

紫希 發表於 22-8-2 09:14
請問是否眼科醫生先可以配?
公立醫院眼科醫生會配嗎?
還是衹有私家眼科醫生可配?

在香港嚟講,係只可以去睇眼科醫生,因為如果你講緊阿托品藥水,係有治療作用同埋可能有副作用,一定要搵醫生。
但公立會唔會開我唔知,你最好問問先。

翡翠宮

紫希 發表於 22-8-2 09:49
請問眼科醫生,係普通近視控制中心可以,(例如眼鏡××, 唯視××)?
還是一定要去眼科專科醫生睇?
...

眼鏡XX都有近視中心,但我唔知佢有無醫生,你可以打去問下佢地程序係點,定結果都係轉介你去睇醫生。

翡翠宮

紫希 發表於 22-8-2 09:59
其實我小朋友有去理× check眼,但視光師未有轉介去眼科配眼水,係唔係即暫未有需要?
...

我唔知有無需要喎 你有無同視光師討論呢個問題?
我仔上年去另一間眼科驗眼,當時開始有150-200度近視,視光師話可以配控制鏡片,或者滴藥水(佢有講藥水要搵醫生),結果我揀左控制鏡片。

翡翠宮

紫希 發表於 22-8-2 10:18
控制鏡片有效嗎?
請問用緊邊隻?

唔敢講有無效,但我隻衰仔日日zoom同打機,上兩星期先再驗眼,戴左一年無深過。
牌子好似得HOYA有,依家好多眼鏡舖都有得配。

首頁

尾頁

跳至