自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

funghon 發表於 17-6-14 22:38
協康會, 幫助有特殊需要小朋友(自閉症,過度活躍症,整體發展遲緩,言語遲緩)
...

協康近年入讀s位多很多人,其實部分小朋友沒有問題,反而係父母顧教問題,這些小朋友入讀影響真正有需要小朋友入讀,而且因為本身這些小朋友無問題,佢地能力好D易教D,D姑娘落力D教佢地,佢地入主流成功率高D,所以入面的姑娘會hea住教能力差,而有真正有需要的小朋友。所以我也停止捐協康!
而且一次捐款好D,每月捐款會無停,耍停又好麻煩!

男爵府

funghon 發表於 17-7-9 15:31
小朋友入讀S位要經過心理學家評估,吾係你想入就可以入。 表面吾覺有問題,因為你吾係心理學家,又吾係專 ...

我小朋友入協康s位,我亦出席所有家長需要陪上的堂,同組起碼有一半不需要s位服務,其實E位亦可,有D家長因無時間而留在s位。

我明白入s位係要referral,但到排到起碼一至兩年,好多小朋友根本進步好多,根本不需要s位,而s位主任沒權力reject去地入學,再加上cP評估時係寧放鬆比s位先,可能不是協康問題,但的確這問題存在。E位更恐怖,口齒伶俐,入名幼樣樣正常,可以有E位服務兩年多。

s位老師hea住能力弱亦係事實。

男爵府

funghon 發表於 17-7-9 20:27
S位畢業出黎既小朋友大部分最終都係升上特殊學校,其實評估出黎輕度或踩界既小朋友,真係吾覺有問題,即係 ...

係制度問題!

男爵府

funghon 發表於 17-7-9 20:31
如果家長吾得閒,應該轉I位,不是E位。你好像不太清楚什麼是E位。如果沒有幼稚園接收小朋友,要E位來幹什 ...

我指家長唔得閒,可轉E位亦留s位。希望你睇清楚!

我小朋友用過s同e位,所講亦係事實。

男爵府

funghon 發表於 17-7-9 21:34
E位和S位,只可2選1。人地轉左e位,要搵插班幼稚園係極度困難。
最終都被評入特殊小學是制度問題??

找幼稚園插班難係制度問題!唔轉E位很多並昰因為找不到插班。

評入特殊小學我唔明你講??

而且濫用S和E位係事實!我小朋友足近一兩年入E和s位,亦是updated事實,我未入前亦是每月捐錢比協康,亦小朋友讀咗才發現有這問題才cut

首頁

尾頁

跳至