自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

261026 發表於 19-1-23 22:50
請問如果是自己唔做,係咪就無長期服務金?
另外,請問如果是自己唔做,供積金又點計(公司是舊制度,供款 ...

自己唔做係無長服。

公積金睇返個scale, 例如你公司係滿3年有30%,你未夠3年,一毫都無。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

261026 發表於 19-1-24 01:00
回覆 ChloeMa 的帖子

我做了20年呢?

under orso plan, 你做咗20 年,已經係 fully vested, 離職可以全數入袋。

水晶宮

261026 發表於 19-1-24 14:35
全數入袋,是不是可取埋老闆供個份?

可以呀,除非你係2000年12月1日後入職,咁要扣起mpf 法定供款額,轉到你的mpf a/c 直至退休先攞得。

首頁

尾頁

跳至