自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小兒五歳幾,細到大都怕水,性格缺乏自信怕羞,今個暑假的起心肝比佢學游水,學左兩堂問返呀仔佢都係答唔鐘意,不過佢都願意配合去上堂。

到今天第三堂,教練開始唔扶住佢要自己拎住個浮板游,我仔驚大喊,教練隨即大聲喝罵佢,不停講睇下人地細過你都唔驚啦、五歳啦男仔嚟架嘛etc
到游返去池邊時,教練叫佢落去「味水」,我仔又喊住唔郁啦,之後教練一手按佢個落水。
「味」完水后,教練叫佢拎個浮板繼續游,我仔又喊住好慢咁過去,然後教練一手拎起佢,好粗暴咁掉佢去另一邊游,我見到呢下我真是好心痛

我知我仔呢類係「麻煩友」,我第一次出去報游水,好想知咁係咪正常?

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-9 19:15
唔係個個教練都係咁

唉,我嗰個係女教練,初時諗女人可能會好d,點知咁。個仔而家一提游水成日想喊,我當然唔想咁就放棄,都明白自己個仔扭扭擰擰咁令人嬲。不過我仔一直冇自信嘅小朋友,真係唔知點好

伯爵府

katrinamama 發表於 19-7-9 19:33
是私人教練or泳班?
5歲太细,要慢慢氹
他這樣會嚇到小朋友

係泳班
班入面連埋我仔七個人
其他都已游得好好
其實頭兩堂教練都冇野架
係就係粗聲粗氣,不過我覺得教水嘅ok啦,的確唔可以太溫柔

不過最奇怪係,落堂時佢竟然話我仔今堂表現好好,叻咗好多喎⋯⋯但明明成堂都係喊住同鬧咁過。。

伯爵府

JOJO- 發表於 19-7-9 19:39
甘你個仔之後有無完成教練之後要求?如果有我覺得無問題,可能你仔仔需要嚴師
或者你睇多一堂,而家好多教 ...

咁仔之後的確係完成到教練嘅要求
我都有你昵個諗法
但另一方面,我仔真的極度缺乏自信嘅人,佢經常怕錯怕比人笑就唔敢表達自己,教佢以來嘅老師都話佢需要多讚賞多鼓勵。呢個教練的確係迫到佢,但搞到佢咁唔開心嘅狀況下,我好矛盾。。

伯爵府

yurijm 發表於 19-7-9 19:44
如果第一堂已經冇耐性
一定轉人

唔係第一堂
第三堂了
不過第一二堂得2-4個小朋友
唔知點解今日第三堂加多咗人total7個
唔知係咪因為咁佢冇耐性慢慢教

伯爵府

JOJO- 發表於 19-7-9 20:06
你不如試下問呀仔仲肯唔肯跟呢個老師學,好過臨去上堂前話唔去

問左佢
佢冇正面答
只係話唔想學游水
不過我知我要佢去佢都會去
不過學其他jm講,學到咁痛苦為咩呢
打算同佢轉下其他老師同少人嘅班啦

伯爵府

macdullbaby 發表於 19-7-9 21:03
有些小朋友適合班上,有些小朋友適合單對單,以前我自己的小朋友就是後者,(emoji)咗幾次班上都搞唔掂,喊 ...

係?
不過單對單貴好多啊
咁你小朋友學咗幾耐識游水?

伯爵府

木土土 發表於 19-7-9 21:17
佢最後做到,教練又話有進步,咁比我會繼續學!

唔。。。。你講得都好啱。。。。
或者應該再睇多堂啦⋯⋯

伯爵府

天真B 發表於 19-7-9 21:30
一對7太多喇啩,你話係第3堂先咁多,首先你報時話1對幾嫁先?

報名嗰陣話最多一對六架
不過嗰時我見呢班得兩個人
今日唔知點解就多左咁多

伯爵府

流星花丸 發表於 19-7-9 21:36
如果你仔怕水,教練仲呵護備至,更加扭狃拎拎永遠學唔識,除左去學,不如你都帶仔去泳池玩下,等佢唔再驚水 ...

我地都有帶仔去泳池,喺淺池喥佢ok嘅,不過要我地帶住咁游。不過到多過1米池就直程唔肯落水,我地冇勉強,因為佢都叫做肯游。

而上堂佢最後都唔洗人帶住,自己拎住個浮板游到,效果當然係好過自己train啦,但今堂真係令佢已經冇自信嘅佢好傷自尊,教練不斷用其他細過佢又識游水嘅小朋友來比較,又不斷話佢成個兩、三歳BB。。。最後的確激勵到佢做到教練的要求,但佢而家表明係唔想亦唔鐘意游水。。。我都唔知應唔應該咁落去

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-7-9 23:20
咁點解你唔即時講番你睇到嘅事實,睇下佢咩反應,我覺得每個小朋友性格能力都唔同,佢咁惡喝罵d小朋友,相 ...

嗰刻教練教緊,我谂住唔係有啲咩意外所以冇上前干涉。
到完堂,我即刻上前未開口講野佢已即刻搶住話呀仔今堂表現好好呀、叻仔咗好多呀咁,擺明呢堂係不愉快且教練明顯不滿意架喎⋯⋯之後我回應講返仔本身係較怕水,要多d時間⋯我未講完佢就話「驚咩呀,我夠驚水咯亅
我完全唔明即係咩意思。當時見仔喊完喘哂氣咁,我就冇再同佢講走左喇

伯爵府

nora) 發表於 19-7-9 23:29

我小朋友原本都好怕水,報左個平價泳班試下,好彩個教練識得同 ...

我原意都同你一樣呀
唔係話要小朋友操到出比賽
只係想佢做下運動,學識求生技能
而且仔都快升小一,都差唔多吧
由第一堂見呢個教練就知佢會罵人
我都覺得冇問題,
但今次有人身攻擊
我就諗游水教練用呢種激進法係咪算常見

伯爵府

nora) 發表於 19-7-9 23:29

我小朋友原本都好怕水,報左個平價泳班試下,好彩個教練識得同 ...

可否pm我邊間泳班?tks!

伯爵府

SuperChanB 發表於 19-7-10 08:47
見過又惡又嚴嘅教練,小朋友好快會學識(因為快啲學識左就唔需要再見教練)

我朋友遇着一啲教練好 ...

我明白呀
我當然想仔快d學識,亦覺得男生要硬淨d,鬧下冇問題

但冇諗過會係呢種辱罵式,樽鹽都冇埋
所以覺得好矛盾

伯爵府

bbhappy68 發表於 19-7-10 08:36
認同 我個仔5歲,身邊啲親戚成日叫我畀佢學游水 我覺得仲細唔需要住

我仔五歲幾架喇,過埋暑假小一六歳啦。
因為平時份人都細膽,而且一直怕水,怕到小學至開始會仲怕。

首頁

尾頁

跳至