自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

共有三次

第一次係我公公過身,嗰時我啱啱出嚟社會做嘢唔識得控制自己情緒,有公公死嘅第一日開始每一日返工放工都係巴士度喊(嗰時住大西北返香港,每日都要坐個幾兩個鐘頭車,來回就差唔多四個鐘頭)。

(續)

伯爵府

第二次係我爸爸過身,我好自責自己聽人講某地方有村巴,但係其實原來無嘅,嘥咗我半個鐘頭時間,如果我冇信錯咗呢個消息直接搭的士入去醫院,我都趕得切係爸爸昏迷之前見佢同埋同佢講兩句。最後爸爸係一個星期後離開咗啦,我自己都好傷心但係要睇住媽咪,之後個三個月每逢星期五放工我就帶埋行李入去娘家佢媽咪,星期日先返番屋企。嗰幾日對住媽咪又唔可以露出任何上身嘅藥,係星期日晚返到屋企先可以攬住老公喊同發洩。

yeung_ma    發表於 19-4-26 14:38

伯爵府

the8 發表於 19-4-25 23:13
第二次係我爸爸過身,我好自責自己聽人講某地方有村巴,但係其實原來無嘅,嘥咗我半個鐘頭時間,如果我冇信 ...

第三次係狗仔離開,係毫無先兆底下佢就走咗我完全冇心理準備,仲記得嗰晚我係公司做到10點幾十一點老公又係夜翻返到屋企發現隻狗已經硬晒但係好乖豬咁趴咗係平時食飯嗰個位度,嗰晚兩公婆抱住隻狗淨係識喊喊到豬頭咁。呢一隻係我人生第一次養狗,係我老公成日要返大陸做嘢嘅時候就係佢陪住我,係佢令到我又驚狗變到唔驚狗仲鍾意左愛上狗,我收埋自己大半年除咗返工唔見人,阿媽仲驚我會有心理病偷偷打俾老公叫佢睇實我。到第二隻狗走,睇佢經歷半年嘅機能衰退好努力好努力咁生存落去,但最終到因為年紀太大又食唔到野所以走咗,佢走嘅時候我係抱住佢,好記得嗰個情景。

首頁

尾頁

跳至