自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sts8000 發表於 20-5-29 12:34
同我c6一樣.. 有地鐵只會搭地鐵,無論巴士條路程有幾短有幾方便都唔會搭。一來佢唔識,二來佢話麻煩喎,要 ...

我老公一樣丫。。。前幾日一齊接囡,明明行前轉個彎已經有巴士站,幾個站就到屋企附近,行返去唔洗5分鐘,係都話要行10分鐘去西鐵站搭一個站再行15-20分鐘返屋企。。。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

donald63 發表於 20-5-29 13:08
回覆 erciawu 的帖子

吓, 通常男人精通過女人喎

唔一定架。。。我老公唔好睇佢個樣好醒咁,其實佢係路痴來的。。。等佢帶路的話會唔知行左去邊
電話有Google maps都冇用,佢唔識睇地圖。。。

珍珠宮

sts8000 發表於 20-5-29 13:17
... 咁真係一模一樣...
我 C6係做慣咗嗰樣就唔會轉。銅鑼灣去大圍,明明有架巴士直到 ...

一樣丫
除非有我帶路仲要帶多幾次,佢先會行果條路
好在個囡呢方面似我,方向感同空間感強

珍珠宮

芒果米池 發表於 20-5-29 15:48
可唔可以教我搭小巴?難好多難好多。
巴士有哂App,好難唔識搭。

小巴你睇下係紅色定綠色,綠色就易d會有no.同路線,上網就找到,不過有d號碼係2個地區都一樣,呢個時候就要加埋地區去搵,Google maps其實都有顯示埋綠色小巴既站。
至於紅色,就難d了,大約可以睇佢車頭頂個目的地同埋擋風玻璃有d牌仔,比如我係元朗,想去屯門市中心,咁我見到有架去“彌敦道”既紅van,理論上係唔啱,不過呢條線其實係經屯門,小欖大欖再出九龍,所以佢會有牌仔寫住屯門幾錢(意即去到屯門市區幾多錢),去到小欖幾錢,咁上車時都問下經唔經你要去既地方就最穩陣,因為佢哋有機會臨時改路線的
同埋佢哋大時大節會加價

珍珠宮

芒果米池 發表於 20-5-30 00:03

我附近係綠Van,但永遠搵唔到個站,問完人之後,個人指我 ...

通常呢d情況我會上車嘟卡之前問一問司機,順便問下下次點樣可以睇車頭就分到,綠van d司機因為有月薪,冇咁大追時間/追客既壓力,多數都nice

首頁

尾頁

跳至