少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真的沒有辦法了,我都唔明我個囡囡成日都打人-其實係打我,老公,婆婆,公公只要唔係佢既意願或者唔順佢意就會好順手打人
她一打完人就會整個內疚樣,即係佢知道自己係做錯的

每一日係屋企都係罰呢樣野,我都唔知點樣可以幫佢改善呢個問題

請指教!!!

大宅

大家都要加油呀!!!
希望佢地有一日會明白咁做係唔岩.....

大宅

回覆 chan_siubo 的帖子

我都係咁做,有時佢自己打完人,都自己識行去個度自己罰企...無奈
初頭仲會喊,以家都好似好理所當然咁...佢真係半步都唔行開的...吹漲...
佢有時打完人都馬上SAY SORRY..激死人

大宅

回覆 AJIM 的帖子

其實我有教過佢,如果你唔鐘意或者唔想,可以講出來,媽咪知道你既意願就可以幫到佢...
不過佢永遠都係第一時間就係動手...

大宅

回覆 AJIM 的帖子

例如:
1)佢睇緊YOU TUBE, 突然之間LOADING,佢就會打身邊既人

2)鍡佢食飯時,佢見到唔想食既野,又打人

3)人地唱生日歌,叫佢一齊唱,佢唔想又打人

其實佢係識講唔好,唔要的,但係永遠都係出手先..

大宅

回覆 AJIM 的帖子

謝謝你的幫忙!!

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

其實我每日係屋企呢句說話都講過成幾十次,口水都乾喇...

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

我都有咁做...有時我打到佢隻手紅左,佢都講唔痛...你睇佢係唔係好硬頸...
剛剛我朋友教左我比GOOD同CROSS佢,反以佢好受呢套....
呢兩日同佢講,一打人就比個CROSS,佢真係打少左....希望佢可以KEEP到喇...

大宅

回覆 MiuMiu2004 的帖子

要教下家姐SAY NO,我怕弟弟打慣左就麻煩了...
我好多時候我個女打婆婆同公公都係我返到屋企先知,婆婆同公公中佢唔會點鬧佢..我以家下左旨,一定要鬧..
搞到我個女唔睬公公(公公不知幾傷心,公公由細到大都猜冇打過或者鬧過我,以家反以要鬧個孫,我估佢都唔係咁好受)

首頁

尾頁

跳至