自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說生完第一胎(順產),出返產後房勁肚餓,當時因爲陣痛太耐,行李得返凍左嘅雞尾包同一包繽紛樂,凌晨生完,諗唔到叫老公買咩食,見出左產房冇事冇幹,叫左佢返去訓。

我餓到問醫生:我真係好餓,可唔可以食朱古力呀?

醫生好驚訝咁望住我:梗係得啦
(好記得佢碌起對眼 勁似呢個公仔

諗返起有d樣衰,好彩凌晨成房訓晒

第2胎陀到一半 已經諗定要帶咩生完返出房食住頂肚先 同埋附近有咩可以叫老公買俾我食

大家生完會餓嗎? 第一樣食左咩

子爵府

muichiting 發表於 18-9-26 09:28
第一胎半夜只食芝士餅乾

第二胎生完出病房剛派飯

食蛇 係咪一早plan左去邊買
補身又暖胃

子爵府

seaman1982 發表於 18-9-26 09:34
叫左個早餐,腸蛋米之類,唔記得太清楚,但就記得跟左杯凍零樂,正呀
...

最愛凍檸樂呀 呢個係good嘅morning

子爵府

AGa1111 發表於 18-9-26 09:31
第一胎生完唔覺好肚餓,食咩都唔記得左
第二胎開刀,前一晚禁食,開完刀去產後房未食得固體,只可以飲流質 ...

偷食包係已經精神晒嘅表現,開刀超順利

子爵府

namnamnamlolo 發表於 18-9-26 11:28
好似係食醫院反
因我陀b味道變咗
食乜都好一般

我用一條朱古力捱到派早餐,平時唔食粥嘅我,一野食晒咁滯。 午餐又係餓到等唔切老公拎飯黎,食晒醫院個飯,覺得好好味,仲邊食邊諗d人又話生完唔好食魚住嘅(話咩之後會怕腥之類),點解醫院個餐係炸魚/菜/飯

子爵府

Ashleycorina 發表於 18-9-26 11:31
因為我係突然間生,乜人都無準備。
我生完,我屋企人趕緊整食物俾我,我就靜靜雞食左個
Tuna salad sandwic ...

偷食最好味
我家人偷偷地拎左個老麥黎探我(唔俾老人家知),話出院要坐月就冇得食架喇,嗰個魚柳包係史上最好食。

子爵府

mankiu1204 發表於 18-9-26 13:31
醫院個嬸嬸整熱左包奶同一包梳打餅俾我,
個刻真係好感動, 我生完上房已經好夜 嬸嬸話飯餐已經派哂, 仲叫我 ...

醫院遇到好嬸嬸係勁窩心,我嗰陣上唔到奶,姑娘唔肯俾奶水呀女,呀女出世得5磅多d咋,勁驚佢唔夠重出院,好彩個嬸嬸留起俾我餵,仲話你好好訓教休息下啦,唔駛擔心。 嗰2日見到佢就好開心

子爵府

bu-b 發表於 18-9-26 14:54
第一胎,因為已過食飯時間,姑娘叫老公去買d嘢比我食,我老公買左........維他奶+雪芳蛋糕諗返都 ...

我老公喺我未生買條繽紛樂俾我咋,嗰陣覺得有雪芬蛋糕就好喇
不過呢個記憶真係可以記好耐,生嗰陣係點唔記得,但生完食咩好記得

子爵府

S_family 發表於 18-9-26 16:20
第一胎:止唔到血,要係產房等睇下自己停唔停,咁岩派晚飯,姑娘話唔食就要屋企人買野食,最慘係唔知我幾時 ...

第2胎咁快俾返個仔你 有冇搞錯,我都係凌晨4、5點生,但呀女成12點先返我身邊。

子爵府

S_family 發表於 18-9-26 16:48
我都唔知,生完好似要等7個鐘先落得床,我床都未落得就俾番我la

咁有冇勁迫你屙尿呀? 嗰陣佢勁催我屙,但又冇人得閒幫我,又唔俾我落床,好無奈。

子爵府

tpyjasmine 發表於 18-9-26 16:28
生完食嘅第一餐是醫院派嘅餐

平時唔會覺醫院野好食,嗰日覺得醫院嘅餐都唔錯 所以我嗰2日好乖咁食晒3餐醫院飯,俾99詐型佢煮嘅野我食咁小,但探病時間夾唔到,醫院餐送到又餓,忍唔到之下就食晒

子爵府

AppleDeeDee 發表於 18-9-26 12:03
生完第二日,有得揀中式或與式早餐,襯老公未到就揀西式因爲有乳酪,比佢知實鬧死我。第三日老公問 ...

我同老公講,下胎生完想食豬潤粥
之後佢話:收奶喎,你想餵人奶,怕唔怕?
我話:咁淨係食粥,唔食豬潤要個味囉 不如你搵左邊度有粥買先啦

子爵府

littleyen 發表於 18-9-26 18:08
我都係⋯⋯如果生之前睇到呢個post就好。
我仲要生左三日,第一日清晨入院,第二日夜晚生,第三日朝早先食 ...

嗰個肉碎粥,覺得係人生十年冇食野嘅一口甘露。 平時唔食嘅我,一下子隊左大半碗,先發現我食緊平時唔會食嘅野

子爵府

whywhywhywhy 發表於 18-9-26 20:47
我第一餐係產房食,叫老公買左魚旦粉俾我食,點知奶奶知老公買魚旦粉就鬥6到佢死 話生完唔食得魚旦,老公好 ...

有老人家話剛生完唔好食魚,會怕腥,怕影響之後唔肯食魚。 係咪因爲咁所以99唔俾食魚蛋?定整魚蛋嗰種魚係唔食得?

子爵府

叮妹 發表於 18-9-26 21:13
第朝要疴左第一篤尿至比落床,要男E生同護士睇住疴,仲望到对面床疴

醫生睇有小尷尬但都冇問題,係唔幫你拉簾呢下

子爵府

叮妹 發表於 18-9-26 22:56
我出面待產房姑娘響壁報板寫住產婦個名同生第幾胎同有冇小產過,系個個病人同家屬都睇到,請問而家系咪咁 ...

待產房我好快俾人話我第一胎有排都未得,就調左去婦科病房,落得返產房半個鐘就生左,咩都留意唔到 而家咁講私隱,應該唔會掛

子爵府

newspaperhang 發表於 18-9-26 23:00
餵母乳除非bb 有某種食物敏感,如果無係唔需要戒口架試多d 唔同食物,對bb 大左都好架,唔會咁易 ...

請問係咪避開辛辣野就得架喇?

子爵府

newspaperhang 發表於 18-9-26 23:35
辛辣野都可以照食架,唔會因爲你食左辣野而d 辣變辣既唔洗太擔心,一開始你可以食少少先,例如咖哩 ...

好野,咁我更有信心餵母乳喇
多謝你 上胎坐月病左,突然收晒奶,睇埋中醫都唔掂,餵左好短時間。 今胎想努力再餵過

子爵府

chowqv 發表於 18-9-27 03:26
已經唔記得餓…1800食咗件多士,跟住肚痛入院,痛咗一晚…原本排咗期開刀,最後順產…到生咗就訓…應該有30 ...

30個鐘冇食野,一起身咪餓到不得了?

子爵府

ce3021 發表於 18-9-27 03:27
我生幾胎頭一餐都係有媽媽米湯+雞飯。
試過一上到大房阿媽已預備6、7壼湯、飯、餸比我,我餓到一晚清晒,半 ...

生完嗰下係,感覺個人輕鬆晒,嗰種餓係同平時唔同 6、7壺應該係張枱滿晒,好墟冚,媽媽煮野永遠最啱自己口味

首頁

尾頁

跳至