自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

頭先睇無記新聞, 今日小一派位放榜, 有個跨境嚟香港讀嘅被派到第一志願上水區, 呢個媽話好開心, 開心到起晒雞皮喎 ...

真陰公, 難為晒香港北區要跨區讀嘅家長同小朋友

頭先再睇新聞, 有位黑衫嘅北區女家長, 佢同班記者講, 叫D跨境嘅跨遠D啦橫掂都係要跨, 佢話自己係原居民都要去大埔讀, 但係呢位家長都係操帶有內地口音嘅廣東話架喎 佢不滿不如問返自己D同胞啦...

重有一個雙非派咗去大埔, 佢家長喊住話小朋友細, 坐車好辛苦喎

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hohoho2013 發表於 13-6-1 17:40
最好派晒去d有錢佬,名人,明星ge仔女讀ge學校同佢哋做同學,等雙非童帶埋d壞習慣畀d少爺仔,千金小姐 :wah ...
都係喎

珍珠宮

littleflowers 發表於 13-6-1 17:24
我覺得應該係派晒俾香港嘅學生先,有剩咪俾佢地抽囉,仲要係冇得上數嗰隻先啱

...
某程度上係架喎

珍珠宮

melody228 發表於 13-6-1 21:30
唔明點解唔可以本地揀哂先到佢地?
我估係正苦覺得, 揸住張香港永久居民身分證就要一視同仁掛, 完完全全咁漠視土生土長以香港為家嘅本地人:tongue:

珍珠宮

veronica1210 發表於 13-6-1 22:35
雖然同我無關,但睇到新聞果個雙非真係,其實跨境果班橫掂都跨,真係去邊都冇問題,唔滿意係可以 ...

珍珠宮

頭先再睇新聞, 有位黑衫嘅北區女家長, 佢同班記者講, 叫D跨境嘅跨遠D啦橫掂都係要跨, 佢話自己係原居民都要去大埔讀, 但係呢位家長都係操帶有內地口音嘅廣東話架喎 佢不滿不如問返自己D同胞啦...

重有一個雙非派咗去大埔, 佢家長喊住話小朋友細, 坐車好辛苦喎

其實教育署當初分校網嘅原意都係想大家小朋友返學近屋企架啫, 而家即係點啫, 要跨境嗰班無人迫佢地架喎, 係佢地千山又萬水都要過嚟讀, 咁點解父母係香港人, 居住地都係香港嘅本地人, 要受跨區呢個懲罰呢

珍珠宮

wing 發表於 13-6-2 04:54
年年派位 , 年年都有土生土長既小朋友家長訴苦 , 欲哭無淚 , 政府點會唔知 , 只係佢地唔想去理姐 , 睇 ...

尋日新聞有跨境嘅理直氣壯同記者講, 自己仔女都係香港人, 點解無得用返回機制, 唔公平喎 亞大6嬸, 乜返回機制唔係俾已經住緊響北區嘅人返回北區咩, 你地跨境嘅要返回係返回大6喎

珍珠宮

cutiegl 發表於 13-6-2 12:08
狗咬狗骨,舊蝗狂罵新蝗,唔抵同情,貪曾遺禍,可憐港人孩子被受拖累,有排辛苦,無妄之災. ...
就係囉, 姓曾嗰個而家見到香港咁亂唔知會唔會訓訓吓都笑醒呢

嚟緊重有幾年高峄期添呀, 而家增班, 停咗雙非過多幾年可能又要縮番班, 死未???

首頁

尾頁

跳至