自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

我有個小一仔,我都同你差不多年齡,絶對明白你既情況。不過自從有左阿仔,我已經唔想再升。我自己係美國上市公司既經理級,工作好忙。返工做到無停手,但可以8點前返到屋企同仔食飯,睇下功課溫習之後睇下圖書。阿仔瞓左我先有得鬆下,有時要再開電腦做野。每日都忙忙忙。幾年前我個VP想升我上Senior Manager, 但我知道升左後差不多晚晚都8點後先收工,所以我話唔想升。結果最後都無升到。

如果你問我後唔後悔,我無後悔。每個員工都只係公司既一粒棋,無左我公司都會照常運作。

侯爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 21:09
回覆 KitAuYeung 的帖子

看到你的留言,有點釋懷了。剛剛哭了一塲,是覺得自己已經好努力,但兩邊也未能做 ...

好老實,升左人工高左責任一定大左工作一定忙左。依家都已經覺得攰,升左一定更加忙更加攰。除左會兼顧唔到女女,仲有健康問題。

當你唔開心時,諗下你每日放工返到屋企女女見到你既開心笑容,你就會開心返

侯爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

仲有係,今屆小一同下屆小一係最多人果兩屆。呢兩屆既小朋友真係由未出世爭到死果日。所以我情願自己跟貼啲,同個仔打好個底同培養好學習態度,上到好中學後就可以放手靠仔仔自己。

首頁

尾頁

跳至