自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有冇人知學校文員多唔多野做

間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比你做
不過就1定要聽電話,去醫療室照顧下d學生,幫手影下印,係前台做下接待呢d就必須做既

講要做既野就有好多,例如:
收錢數錢,點算物資,訂購各類物品,負責活動,負責考試,招聘事宜等等。。。。。。。。。

要忙個陣可以好忙,忙完又可以得閒hea下

不過緊記,放假1定唔係跟學生放架囉,暑假都要返工架

wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-7-27 08:53

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比

原帖由 wing324 於 14-07-27 發表
間間學校唔同要求(中小學) ,睇下佢分咩比你做
不過就1定要聽電話,去醫療室照顧下d學生,幫手影下印,係前 ...
以上所講,係以小學為主
工種有分幾種,不過最普通學校文員
都係幫手打下文件,聽電話,接待,打雜做呢d多

伯爵府

引用:OK! 好似好簡單既工作. 番工見到小朋友就好

原帖由 chocolatebean 於 14-07-27 發表
OK! 好似好簡單既工作. 番工見到小朋友就好開心. 不過, 唔多見學校請人, 有都係好遠. ...
如果你想入小朋友讀緊個間做,應該難d
如果係你做緊,之後小朋友入去讀就易

伯爵府

引用:忙唔忙都係睇多唔多書記同事,而佢地又會唔

原帖由 LIME_BABY 於 14-07-27 發表
忙唔忙都係睇多唔多書記同事,而佢地又會唔會a字膊。

一般寫會議紀錄,測驗考試忙印卷,朝朝要睇哂點名簿 ...
我都幾唔中意做出席,特別係要退飯又過左時間個d

伯爵府

引用:而家學校有冇請秘書架

原帖由 chocolatebean 於 14-07-27 發表
而家學校有冇請秘書架? 我見有D有, 有D又冇. 仔仔個間位秘書小姐超得閒, 成日行行企企. 我見到都流晒口水. ...
學校好少用秘書呢個名,通常係行政xx個d

伯爵府

引用:你係咪做緊

你係咪做緊? 真好, 好想搵份番9-5, SAT OFF 既工. 其實, 8-5都OK! 最緊要早少少放. ...
已經冇做lu
之前第1間返係9-6,5.5day, 不過有親家長會都要ot(輪流) , 因為夜晚舉行
之後返第間試過返7:30-6:00(某原因所以返咁既時間)
最正係返8-4:30,之後又返過7:30-4:00

有d學校會每人唔同時間咁返,有d就set死同1時間返,都係睇安排啦

伯爵府

回覆:有冇人知學校文員多唔多野做

樓主你而家個間係小學定中學?
我覺得中學就hea做d, 因為d仔大唔洗理,小學d細仔就煩d

伯爵府

引用:Quote:原帖由 homommy 於 14-07-27 發表忙

原帖由 manfatcentre 於 14-07-28 發表
有人忙到嘔,有人得閒到死!我朋友學校正是
好認同
我之前都係,忙到死
聽完電話照顧學生,照顧完又聽電話,重覆咁做,做唔到自己野
試過成日入面,係自己位坐唔多過20分鐘
但d閒人就係度上網淘寶G野,玩手提,同人吹水
電話響就聾既聽唔到,學生入黎就盲既睇唔到
真係好火滾架對住呢d廢人

首頁

尾頁

跳至