自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

docomo 發表於 21-9-9 12:50
其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人 ...
我有親戚一家四口(亞爸亞媽係黃人)... 老婆(FTM)唔識英文...得老公一個搵食,本身無乜錢,又學人去英國 聽其他親戚講話佢地走時以為自己好巴閉好叻其實比人笑佢地on居睇佢地去到果邊點過活
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2010小蜜蜂 發表於 21-9-9 13:37
我身邊都有幾個細細個成家人由大陸嚟香港嘅同事,佢都話鄉下嘅鄉親,而家環境全部都好過哂落嚟香港嗰班 :t ...
我國內廠同事已經有錢過我地呢D港燦人地有車又有樓

水晶宮

hungng 發表於 21-9-9 14:32
我估大陸而家努力想做到嘅共同富裕 ,
就係想達到呢個 :
大部分人都係有樓有車嘅小康階級程度
果時佢地重好鍾意黎香港濕平,又買名錶,金,手袋又成....濕完就會返上去,佢地真係有樓又有車,有D會有舖頭仔

水晶宮

mami2000 發表於 21-9-9 16:40
真係唔明白,唔識英文的人去英國做乜?唔通成世 踎喺唐人街?去超市買嘢都要識少少英文啩, 唔通下下攞個 ...
最大問題係佢地(親戚)本身係香港生活都麻麻,一個搵4個洗果D,仔女又要讀書(小學生)..我地真係諗唔明佢地點生活,可能佢地真係諗得好美滿..係英國有自由

首頁

尾頁

跳至