跳至

首頁

尾頁

大宅

宣道會欣怡真係幾好,可惜佢面試要小朋友一個入去對住兩個MISS,個仔個日有D驚,IN得唔太好所以無收。
坑口厚德間宣道會將軍澳幼稚園都幾好呀,收左我個仔。
另外坑口間方黃煥娣
調景嶺的樂道幼稚園
聽人講都幾好的!

Strawberry_2011  多謝你  發表於 14-8-12 22:57

大宅

我覺得其實讀唔讀N,分別不大,最重要係小朋友係咪已經準備好。我個仔今年K1, 佢無讀N,返左一星期學佢好OK,亦都無喊過同埋話唔想返學。因為佢係大仔,佢開始返學已經三歲半有多,佢同我分開幾個鐘完全無問題,因為佢已經OK獨立,有時我都擺低佢俾家人湊,返學自己去廁所,答老師問題佢都好主動。反而同一班有個細B男仔,勁喊,返左個幾星期日日都喊話要媽咪。讀N班只係將個問題提早解決,有時如果小朋友仲咁細未完全READY就迫佢返學,佢地會更加唔鍾意返學。
如果屋企無人湊就無辦法啦,唯有讀N。

大宅

回覆 Strawberry_2011 的帖子

我仔仔開左學個幾星期啦,係厚德裕明苑既宣道會幼稚園,仔仔好鍾意返學呀。我覺得課程內容無壓力,佢第一個星期只係學個A字同埋學幾個A字頭既字母,功課都有既,只係貼下貼紙,畫畫,填顏色等,五分鐘搞掂,我覺得好好呀,佢話返學好開心,間學校係比較細間,但係我仔好鐘意,佢話太大間佢好驚(竟然係咁!)佢好鍾意佢既班主任!D老師同姐姐好有愛心。希望你既小朋友都入到間佢鍾意既學校啦!

大宅

回覆 babyhk 的帖子

我舊年面試係一個人入去啊,我仔又係驚,老師見佢驚就IN左第二個先,俾佢係出面再玩下熱下身先,佢之後勉強肯入去,佢話老師問佢咩佢都答到,不過佢都係驚驚地。最後無收佢啊!不過我見有D真係唔肯一個人入去既,最後都俾家長一齊入去。同埋要填一份好長的家長問卷,我估佢係揀認同佢地教學理念既家長。舊年都有四百幾個小朋友IN呀,勁多人!我有朋友個仔入面讀,佢話老師好有愛心,間學校好好,但係個媽媽就嫌學校教既課程太淺,呢間有學劵之後就唔再另收學費,所以佢話將本來既學費俾個仔去補習喎,驚佢小一唔適應。我我自己就覺得唔需要,依家不斷將將來要學既野提早晒話俾佢地好好適應,我覺得小朋友會好辛苦,佢個仔都識同佢媽媽講,你做咩要我學咁多野。三歲幾人仔已經識咁講,你話灰唔灰!我個仔依家入左個間宣道會將軍澳幼稚園,佢面試模式我覺得好D,佢係GROUP埋一班小朋友一齊入去既,會入三間房,首先係三四個小朋友對一位外藉老師,第二間房就係一班人入去玩玩具,第三間房就係畫畫,全程家長都睇到佢,但係就唔可以坐係佢身邊,係晒門口度睇住,老師就係旁邊觀察佢地既反應同行為,我見我個仔玩具時同個老師係咁講野,之後我望到老師記低左佢個名,咁就收左了。我覺得呢個模式小朋友無咁驚。我只係幫個仔報左呢兩間,我覺得如果成日面試真係IN到佢都忟,大家都辛苦,入唔入到都算,大不了開左學睇下邊間仲有位再插班。希望幫到你啦!

大宅

回覆 jm.baby 的帖子

我上佢個網,佢已經接受申請啦,你上網DL份FORM就拎去交啦!你打宣道會將軍澳幼稚園就得架啦!

大宅

回覆 luckybaby2011 的帖子

程度越黎越深呀,FOCUS係學術特別係寫字,佢有NET TEACHER每日半小時上課,個仔依家講英文D音都OK架,普通話老師都教得好,但係多功課LOR,依家K2 平均有四樣,WEEKEND有七至八樣,我個人唔係太鍾意,則重抄寫。同埋D老師成日轉,有些經驗較淺。開頭K1都覺得幾好架,但我自己唔鍾意咁多功課,如果你想程度深佢係啱你的。

大宅

回覆 wendy_729 的帖子

坑口宣道會

首頁

尾頁

跳至