自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇人吊過鐵水? 係咪吊完即時有效架? 我上星期吊完,但又唔覺個人精神咗,依然係咁wing下wing下,溫溫燉燉咁
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ShingLing88 發表於 24-4-15 12:00
你唔係好缺鐵?可能要時間造血先會精神啲。

維持8.x都有兩年幾,今次跌到6.x,其實除咗攰D之外,都冇咩唔舒服,冇出現電視劇中頭暈、面青唇白的情況,所以拒絕輸血,醫生就提意吊鐵水囉。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

貓咪達人 發表於 24-4-15 15:35
吊鐵水唔會即時血色素上升,要俾時間身體造血,我經驗係大約2星期左右

原來要大約兩星期,謝謝妳呀

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

NamB 發表於 24-4-15 17:02
8.x Ferritin鐵蛋白?
你平常有什麼証狀?

6.9 係血色素,而 Ferritin鐵蛋白係 3
平時都只係好攰啫,咁大部份香港人都係咁架啦,其餘又真係冇咩特別唔舒服

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

NamB 發表於 24-4-15 17:12
鐵蛋白3,好低喎。
醫生話你是缺鐵性貧血?

係呀,但食鐵丸便秘好辛苦又胃痛,連胃藥一齊食都唔得,整日陰陰痛好煩好忟

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

NamB 發表於 24-4-15 17:16
醫生有無搵到缺鐵性貧血原因?

未,經又收咗,照過胃鏡和腸鏡都靚仔,上星期驗埋大便。

ohmygosh    發表於 24-4-15 18:08

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

powerlady 發表於 24-4-16 00:04
我輸完之後又真係覺得有力咗,精神咗!(暫時未夠14日)

輸完未有14日就生效
知唔知會維持到幾耐?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊