自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 21-7-19 13:54
我仔好鐘意programming的東西,會自己睇youtube學 javascript,但我又怕揀ICT的話遇到困難時少人支援,因 ...

ICT算係易讀難精嘅科,有興趣嘅話唔算太難, DSE 唔少人唔驶點温都可以有4以上 (我仔同部份同學都係唔驶點温),但要高分就有一定難度。

早幾屆 DSE 真係較少人修 ICT ,補充/資料唔太多,但隨著呢科越來越普及,多人修咗坊間亦多咗補習,咁多屆後亦多咗past paper 可以操,如果孩子真係有興趣讀,其實唔驶太擔心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mingming12345 發表於 21-7-19 18:30
多謝你分享我見到97 樓另一位JM 話
ICT 只有28%考生 4星。個比率真係咁少 ...

係,ICT 一的都係易學難精. 越高 grade 越難
去年 DSE ICT成績 , 2+合格率都高有 81.1
但 4+ 28.1. 5+ 8.9

其實细心留意下,DSE 英文 2+ 80.3 ,但 4+ 29.6 ,都唔好得好多

珍珠宮

木土土 發表於 21-7-19 18:53

講中四揀科,無理由用果四個必修科(中英數通)黎比較:quiet ...

我唔係要嚟比較,我意思係想表達,有興趣想讀嘅,唔好因為見 4+得2x% 就放棄。

珍珠宮

Jessy 發表於 21-7-19 14:11
洋蔥頭媽咪,我想請教你,我仔想讀修Econ和ICT,但奈何學校呢兩科在同一個block。

佢性格粗心大意又怕煩 ...

Econ 只要明 concept 就唔太難,至於 ICT 有人話易亦有人話難,有人覺得都係一啲好基本 (common sense )嘅嘢,所以好睇人。當然層面去睇,DSE Econ 好成績比率一定比 ICT 為高,揀邊科真係好個人。

我個人會從幾方面去睇,你小朋友有冇話將來想讀啲乜?喜歡電腦嗎?會唔會對 Program .Coding 智能方面嘅嘢都有興趣?學校公開試 ICT 成績/老師教得好嗎?2x/3x會揀咩科?最重要就係小朋友興趣,有興趣又有能力就绝對能事半功倍。

珍珠宮

Jessy 發表於 21-7-19 19:53
謝謝你咁用心回覆我,我仔無心機讀書,所以無諗到咁長遠將來讀咩科。我期望佢拎到full cert將來工作多少 ...

其實你已經講出重點,孩子係好有興趣於電腦,你話佢無心機讀書,但學校考電腦唔駛點温就 pass ,参加學寫 program 會自動早起床去學,孩子對呢科本身有動力,有興趣有能力已經足夠,所以我睇唔到為何要孩子選 Econ 而棄 ICT 。
ICT 有4個選修,你可以問問學校 ICT 開那個elective ,你囝囝對 program 有興趣,如果學校有開 programming 就會更加啱佢。

明白家長擔心修 ICT 同學成績比較差(普遍唔太睇好),ICT 4+率係相對亦低,但你肯定好成績比率低就一定冇自己小朋友份嗎?你認為 Econ 同學可以约一齊温習,電腦就唔可以,其實我想話你知讀書最重要始終係靠自己。

貴子弟學校只能選2x,另一 block 你又怕孩子讀唔掂想揀文科,唔清楚你小朋友有冇興趣讀文科,如果興趣麻麻又冇動力,想讀得好會有難度。別小看孩子嘅能力,只要佢揾啱方向,孩子一樣可以發揮所長。

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 21-7-19 13:54
我仔好鐘意programming的東西,會自己睇youtube學 javascript,但我又怕揀ICT的話遇到困難時少人支援,因 ...

發覺唔少家長都喜歡把自己想法套落孩子身上,想小朋友選理科就一定好,揀 ICT 就一定唔好,其實你又唔係佢,你點知佢一定讀得唔好呢!

在此想同你分享我仔故事,我大仔從小就係理科人,數學能力比同齡小朋友高(做過數理能力測試),但由细到大佢文科都比較弱,所以都諗住將來會揀工程、天文呢類去發展。但萬萬想不到,中三那年因中文、中史、VA、PE 等成績差被拖累,亦因為學校選修科套餐限制,最終兒子連一科理科都派唔到,派了 Econ.Bafs.ICT (lCT呢科係仔自己揀),當時好多家長都唔睇好 ICT ,甚至講到讀呢科係廢冇用。

當年我覺得對一個理科嘅小朋友嚟講,完全冇理科讀基本上係將佢斬手斬腳,見佢班主任時作為媽媽嘅我,真係忍唔住喊咗出嚟,非常徬徨,我仔又唔想轉校,唯有硬住頭皮支持佢讀。幸好天無绝人之路,我仔讀 ICT 呢科越讀越起勁,最後更決定向電腦呢方面發展,而家響大學亦修讀緊電腦系,將來亦打算從事電腦等工作。

我想講好多時家長都會將自己諗法,不其然地套落孩子身上,正如我當初諗住工程或天文條路啱兒子, 殊不知電腦才是佢最啱行嘅路。家長別用上一代思維綁住孩子,你覺得麻麻就一定麻麻,其實孩子先係真正用家,啱唔啱佢自己才最清楚。
只要孩子揾啱自己方向,無論讀乜一樣可以發光發熱。加油

珍珠宮

fishballbaby 發表於 21-7-19 23:17

我囝仔今年升中二,他又是勁鍾意programming,他今年C ...

Phy. Chem .ICT . M2 .我覺得好好,完全無任何問題,支持你

珍珠宮

fishballbaby 發表於 21-7-20 01:18
多謝你!其實這些科目也是囝自己的選擇,他在中一時已經在研究定自己要讀什麼科,我也叫他不要太早把自己 ...

你囝囝跟我大仔相似,中文中史文科類較弱,要比心機放多啲時間落中文,DSE中文最少都要達3才符合入大學資格,加油 !

首頁

尾頁

跳至