自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:20
其實啲小學名校,直資小學會睇家庭背景同父母職業嗎?即係住公屋會唔會入到名校?定係根本唔關事?
...

話唔會你都未必信啦!不過,背景不是唯一條件。
你試試特首或李+x個孫去申請,睇睇有冇學校會reject。

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 19-6-2 16:18
誠哥個孫確實比人reject左
因為校長吾比佢帶保標返學
所以小超同小小超係舊生都冇面比

咁即是原先係accept 咗啦!
只是佢要有特別要求,學校做唔到。

珍珠宮

Reneeho 發表於 19-6-2 16:36
聽過有d 名小, 話父母揸車都比人歧視, 要有司機先叫正常

父母揸車比人歧視係因為有啲父母又要揸車,但又要落車入學校,把架車亂停在學校門口附近,而一到返學及放學時間大把家長揸車及校巴,咪就係呢啲自私家長亂停車引發交通擠塞囉!
點會唔比人歧視。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 19-6-2 11:25
我從來未識過一個讀直資住公屋

我識。不過間公屋其實已經買了。另外間直資並不是什麼特別的名校。

珍珠宮

Astra00 發表於 19-6-2 14:50
學校要填住址、父母教育程度、職業。點解學校要填呢幾樣野呢?不用畫出腸啦!

我問仔,班上有沒同學住公屋 ...

其實直資學校要面對一個好現實的問題就是要收學費。而沒有經濟能力的家庭的學生,如果一經取錄,學校必須要提供學費資助。而且教育局亦規定要有一定比例的資助學額的學生,但不般也達不到,因為學校已經審查了學生的家庭背景。

假設取錄后有大半學生是沒有經濟能力,要申請資助,學校可能會出現財政赤字。而已經取錄又合資格申請資助,學校又唔可以因為學生交不到學費而踢走個學生,這樣一定被人鬧。所以唯有取錄前自己做好審查。

首頁

尾頁

跳至