自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 21:12
我都想,不過我大約估到佢有幾多,只係覺得兩公婆點解唔肯講我知。雖然層樓佢寫咗我名,但講真離婚咪又係 ...

雖然兩人可以有私隱,但呢種相處有點不安。
兩睇,會唔會佢又覺得你好着緊要知佢有幾多要佢出番幾多。樓又只有你個名,佢而家可能想儲多個錢有安全感。攤開大約每月開支同佢傾下。

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 21:19

層樓佢自已話用我名,所以佢真係無咩所謂,不過我唔明點解 ...

費事你計到佢點用錢?例如比自己屋企,買嘢,儲錢?

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 21:14
佢知,所以明明層樓可以還哂,佢都特登按俾銀行,唔夠洗叫我係筆錢度慢慢用,但係我反而想快d清哂佢,開始 ...

咁對你都唔差吖?有筆後備金比定你搣,佢就繼續還供款,自己駛佢嘅收入。佢按咗筆錢出嚟,咪你用呢筆錢去規劃囉,定期,投資,留比細路讀書…。

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 21:57
佢的角度係咁樣,但筆錢個個月咁搣其實唔頂得好耐,我唔太想退休後要賣樓
...

咁牌面佢其實唔係好似其他JM講話孤寒。換個角度睇,樓又你名;你每月開支大,可能佢寧願加按出一筆比你攞去用。而佢自己收入又可能不足以支付咁多開支,但加按還款還可以應付到。佢似有盡力比安全感你。
唔講收入比你知,一係多收入怕你計住。一係小收入怕你為生活更擔心/看扁佢?
如果係前者,佢就唔駛咁辛苦做多份part time.。佢肯做多份part time搵錢比自己或個家都好,都算有承擔吖。或者撇開佢唔講佢收入比你知,放鬆啲先,了解體諒下佢其實係咪有咩苦衷或背負自己家庭外嘅問題。可能佢已好大壓力。
你就用嗰筆按出嚟嘅錢先規劃下同埋cut吓啲嘢。

子爵府

Amy1974 發表於 21-9-23 21:51
收入唔應該係私隱吧?
報稅都會睇到數額,都要計點報。

但樓主老公將層樓歸樓主名下,又按一筆錢給樓主備用,又做part time搵錢(為邊個都好),都不是太差了

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 22:23

謝謝妳分析,我爸媽留俾我的,有樓住的情況下我一世都未必 ...

佢未必諗到你父母嘅錢作為後備嘅後備,可能只係按咗有筆錢有時想豪下,筆錢又係你度。你唯有做個把關者,有時比大家豪下放鬆下,其他時間收緊。佢冇講收入比你知係令人對關係感到不安,但樓,備用金全歸你,另一方面比足安全感你,你手握經濟命脈已經比好多JM好。改變唔到佢,唯有尊重佢想保留這個私隱,甚至尊嚴。呢樣放鬆吓先大家會好啲。你愈想知,佢愈唔想講。有啲男人就係唔想你支配同帮佢規劃人工,支出。佢寜願你規劃加按筆錢满足下你算了,唔想你搞佢。

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 22:57
jm你是位爸爸吧?聽完你咁講我都有再諗下,都有男性角度的道理。不過我想佢明白,退休日子都近,退休後的 ...

都係女性,令你失望
佢會知你出發點唔係R晒佢啲錢,不過有啲嘢唔想被人支配,規範。有啲男人係唔會太規劃未來。佢就信得過你,留呢個責任比你係加按筆錢做住先。
佢負責嗰三樣,可能係佢自己規劃及能力之內每月可以對家庭嘅支出上限,唔夠你就係加按到攞。摃杆原理,還加按少,但可以係呢個後備pool負擔其他每月了大開支。佢都勤力做埋pt搵錢。可能唔想每月被人支配點様處理,輕鬆啲。

子爵府

judycyk 發表於 21-9-23 23:27

無失望,因為感覺你分析得好理性又懂站在男性角度考慮。佢 ...

可能你太緊張個規劃,佢更加唔想講比你知,等你成日都計住晒,好有壓力。平心而論,佢對你唔差,可能呢度唔少JM係老公每月比晒份糧佢哋管,但你老公寧願一大筆成間楼歸你管,平日嗰啲就自己想有空間同私隐,大家做法唔同。
有啲老公樂意跟老婆分享收入增多减少訊息,可能老婆冇太計住算住輕鬆啲。如果同你一講收入多咗本來係開心事,但就即刻被人要求上缴,仲要講到蝕息,幾冇瘾,想開心些牙都唔得。
都係果句,放鬆啲啦。

首頁

尾頁

跳至