自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我覺得唔需要講得咁嚴重,k2姐,重可以睇多一年情況,幼稚園仲有彎轉,既然家人咁堅持,我都會試下,家庭關係對小朋友黎講都重要,唔好攪到家嘈屋閉,或者你小朋友得呢,我講過人人情況唔同,我嘅失敗例子係k2k3已經發現佢有唔同而我無去正面處理,諗住大啲會好啲博一博。

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 02:04
結果大d冇好到?最差情況去到邊?

我嗰個上到小二小三已經無彎轉,年年家長日都求唔同嘅班主任比我女重讀都失敗,個女坐側邊睇住我求的,老師話唔係最差嗰批。小四嗰年出埋醫生紙,學校話幫我跟進,到小六都未有消息。不過我當時要返工好長工時,或者你ftm單對單會好啲呢,事實亦有細b做得好好的,加油!

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 18:02
我明白了,因為我睇書話小學唔俾重讀因為收少一個學生等於浪費公帑,所以即使成績差都照樣升到中學,小孩自 ...

正是,基本上高小有關學業的,佢都無自信,老師同精靈班嘅學生會比說話佢聽。不過佢玩運動後,攞返小小自信,加上好彩遇到一個好好嘅補習姐姐,已經追唔小,由小三11x/140追到小六8x/13x。上到中學,因為佢數感好,由開學頭幾個月,老師打黎問唔知我女小學係點,點解可以咁差,追到喺佢嗰班數算唔錯嗰個,係一科救全家咁拉高平均分囉,不過我地轉咗校重讀一年做大b了,而家讀得好開心,班上有四個大過我女

首頁

尾頁

跳至