自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Bebetterme 發表於 17-1-18 19:51
【文匯網訊】快訊:特首會同行政會議接納最低工資委員會建議,將法定最低工資水平由現行每小時32.5港元調升 ...

係呀。 我一向都話最任工資等如打却班中下產, 補貼班基本產。 不過實俾人話涼薄

伯爵府

JoanC 發表於 17-1-18 23:48
根本一開始就係政治手段,多得提議哩個政策嘅人唔少囉!搞到個個懶散唔憂做!最慘係邊個,咪又係老弱果班 ...

係呀!成個社會結構變左。 以前邊有人爭做看更。 而家一層落一層, 看更都有後生做

伯爵府

Alex123 發表於 17-1-19 00:07
你會否攪錯?
據我理解以前的洗廁所及洗碗大多是老弱婦孺人仕。今天的情況只要你肯做,就算是老弱婦孺一樣 ...

而家係厭惡性既更無人做。 因為洗碗又咁多, 乾乾淨淨看更又咁多。 然後更加多後生無心機讀書。 因為讀好多書做文職, 原來出來做保安, 餐飲一樣人工, 更加少推動力。

伯爵府

Alex123 發表於 17-1-19 00:19
係基層工作的工資及待遇有改善,所以有些工作無人願意做,而唔係老弱搵唔到嘢做,所以話要搞清楚!
...

我唔知你有無接觸基層。 以洗碗同看更舉例。

有最低工資前: 本身有體力做洗碗既老人家唔多, 所以價錢會影響, 但能力所及, 唔會有太多老人家去做。 而看更體力要求較少, 比較多老人家做得到, 亦願意做。

有最低工資後: 工作人工拉平均, 引至更多年輕人( 可能講緊4、5十歲, 比6、7十歲年輕那班人) 去考慮洗碗, 看更等工作。 自身考慮: 洗碗跟看更差不多價錢, 所以選擇輕鬆的看更。

結果: 洗碗工作, 因為個人喜好, 能力, 沒人做。 看更工作, 因為拉平了工資, 多了一班年輕人競爭。 最後老年人提早被社會淘汰。

如果你有留意, 現在多了很多很多老人開的士。 七十以上的為數不少。

不要以為競爭必定是6十歲同2十幾歲, 5十幾同6十幾爭, 已足以淘汰一班人。 而那班人本身需要工作去維持生計。

引申問題: 洗碗工作如何吸引人加入? 就只有減工時, 提福利, 提薪金。 最後成本只能駕客人。

伯爵府

kk80400 發表於 17-1-19 09:55
讀到中五, 就黎搵埋都同d小學阿伯人工差唔多啦

所以讀書動力細左

伯爵府

miffyumiffy 發表於 17-1-19 09:10
我支持最低工資, 不喜勿插

自從N年前有個阿伯洗廁所, 一日做十幾個鐘得幾千蚊人工, 仲要訓埋廁所

傻啦, 其實有無人問過阿伯開唔開心? 其實果個阿伯係訪問度話好滿意可以係果度訓, 慳返屋錢。

最低工資結果係, 阿伯連果幾千蚊都賺唔到。

我唔認為最低工資係萬惡, 但的確有一d不良既後果。 正如革命必要犧牲, 而家就係犧牲年老果班, 同後生緊緊比最低工資好的那班年輕人。

首頁

尾頁

跳至