自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

老公自己揀既...
一開始你根本就唔係鐘意呢隻狗...結婚前都已經知道隻狗係會跟住你地一齊....
狗是無辜的, 隻狗都應該係老狗啦....老狗多病, 忍唔住尿屎好正常............

應該叫你老公做返一個負責任既狗主。
唔通真係有佢無你咩?
如果呢個時候送走隻狗,咁你老公更加不知所謂, 第時點同下一代交代, 點樣教佢做一個有承擔既人。
狗既命係被動....

我係娘家已經養狗,我同老公結婚前都有養,我老公一直冇得養開狗,多謝佢接納養狗既麻煩,仲幫手清尿執屎。
不過我都盡量跟足返打理佢地,就算生左BB,我都繼續一力照顧兩狗一B,就係知道做狗主既責任唔係推比其他人,呢點你一定要比你老公知道。當然唔好引導佢唔要隻狗啦,老狗冇人要,唔好臨老過唔到好日子吧

catteys    發表於 17-5-26 17:37
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

kksun 發表於 17-5-26 16:48
回覆 YAC0601 的帖子

非常同情你, 我都經曆過差唔多情況, 不過我果隻係貓, 佢又係周圍瞓, 老左又周圍柯, ...

"我係你我一定送隻狗走, 有佢無你, 有小朋友最緊要清潔, 好難忍受日日咁樣清潔法. 我知有d狗好乾淨, 但當隻狗都唔聽話既時候就無辦法.送走佢吧."

點解你要咁樣教人呢?
隻狗唔聽話就要送走佢,
咁你細個唔聽話, 阿媽有冇送走你?
BB 唔聽話, 咁係咪又要送走佢?
不如叫樓主送走佢老公丫

狗都係一條生命,咩叫有佢無你?
唔係好講D咩一定有人衝出黎插呀, 什麼冇留言權利, E家講緊既係一個生命。唔係咁樣教人做不負責任既人吧?>

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

馬霸 發表於 17-5-26 17:28
狗可以有18年命,送返俾ex啦
養左個養子10年, 你會唔會將佢送返比唔要佢既親生阿媽?個仔有80年命

咁既野你都講得既, 一定唔係養開狗/ 貓。
唔怪你
不過提提你, 狗/ 貓本身都係生命, 會有感受有感情。
唔好講得咁涼薄
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

yui1625 發表於 17-5-26 17:49
我都係
要用腳趾夾起d玩具fing出去。。
對手就餵緊奶
左手摸狗, 右手抱女, 隻腳FING 玩具 X 2

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

lovehimhim 發表於 17-5-26 18:00
呢度一講到狗就
唔係一講到狗就咁咁咁...當無養狗既人話我地養狗既人將自己個套套係無養狗既人身上...
同樣, 無養狗既人都係將佢地自己個套, 加係人地身上之嘛...

無養狗既睇唔憤D 狗上哂SOFA訓哂床
養狗既人頂唔順個D 叫人唔要隻狗既留言...
大家都有大家意見O者

唔好講到養狗既人衝哂出黎鬧...
有好多養狗既人留言都好中立, 都係叫佢樓主同老公傾, 做返狗主既責任

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

YAC0601 發表於 17-5-26 18:17
其實將隻狗同人相提並論既人應該係極度愛狗之人, 就好似我老公, 成日將隻狗同呀b比, 我個人幾反感! 我娘家 ...
咪就係因為你真係唔鐘意隻狗囉...所以好多野你覺得銀耳.你識你老公同結婚前都知有隻狗存在架啦.....
既然養狗人士既留言你聽唔入耳, 真係冇計~

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

lovehimhim 發表於 17-5-26 18:33
我睇到嘅係樓主有照顧隻唔係佢想養嘅狗,亦有同佢老公提出解決方案,唔負責嘅係佢老公!我亦睇到有好多人 ...
下, 長篇大論又變左我唔岩呀?我完全冇挑釁既意思, 你起哂鋼做乜呢?
"你唔係睇唔到呀?" 我睇到呀~但你可唔可以問得溫柔D?
BK有好多敏感話題添~
唔單止狗架

意見就一定有架啦! 單向意見架?
咁既話唔好叫討論區啦
我就平平和和同你講事實, 你話我長篇大論做乜

咁單字應你一個囉 "哦~"
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

lovehimhim 發表於 17-5-26 18:42
係你對我起鋼,我句說話又冇講你,你咩事呀,而家你係完全體現我講嘅嘢
...

我本身回你個段野只係講返大家各方意見咋BOR! 之後你既回覆係起鋼囉, 你唔係睇唔到呀? (跟返你語氣)
你最看透世事喇, 叻叻~
講完!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

lovehimhim 發表於 17-5-26 18:49

而我句嘢只係話呢度一講狗就實會有交嗌,我又有冇講錯呀 ...

甘你咪無風度囉 講唔埋就話人9588。。。。
世界唔只你既,討論區係open to public.
你可回我,我可回你,我無話你野蠻,你都唔好話人九唔搭八。
係九唔搭八,唔係9588 呀。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁

尾頁

跳至