自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

除Payme、O!epay,微信綁信用卡都可以轉帳港幣畀朋友,同樣可以提現到香港銀行户口,無手續費。

翡翠宮

lyh80115 發表於 17-12-3 20:30
除Payme、O!epay,微信綁信用卡都可以轉帳港幣畀朋友,同樣可以提現到香港銀行户口,無手續費。
...

不過身邊太多原始人,絕大部份只會同我用現金交易。好多信用卡都無,有信用卡又驚綁卡唔安全,死未?

翡翠宮

WWT1234 發表於 17-12-3 20:32
呢個都係用Payme 唔用or pay 嘅主要原因。

其實Oepay好玩好多,可以用自動增值八達通過錢入去,再增值其他八達通,我就係咁幫家人增值,全部賺到信用卡積分。

當然亦可以轉帳畀朋友Oepay,對方可以選擇入落銀行户口,亦可以入自己八達通。

我同事雖無自動增值八達通,佢去7仔現金增值到Oepay,隨時逐少為自己八達通增值,張八達通唔洗儲太多錢,跌咗損失都少啲,而Oepay嘅錢較難被盗用。我幫佢淘嘢會用Oepay過錢畀我。

遲啲八達通推二維碼支付,店鋪貼個二維碼,Oepay掃一掃就可以用嚟付款。

翡翠宮

木土土 發表於 17-12-3 21:00
Oepay 最大障礙係iPhone 唔開放NFC,唔可以直接contact八達通,如果iPhone 肯開放NFC,Oepay 好快會普及如 ...

我覺得如果Oepay可以綁埋信用卡都OK,最大對手支付寶HK及微信香港錢包都綁到用嚟消費了。

翡翠宮

木土土 發表於 17-12-3 21:00
Oepay 最大障礙係iPhone 唔開放NFC,唔可以直接contact八達通,如果iPhone 肯開放NFC,Oepay 好快會普及如 ...

又可以掉轉講,係Iphone嘅最大障礙,都唔止讀寫唔到八達通,北上亦讀寫唔到深圳通等交通卡。而家Android甚至已經可以NFC模擬當交通卡用。

翡翠宮

mrshong2011 發表於 17-12-3 22:14
我公司原來好多人用,但我屋企人都唔知咪係 payme. 我決定叫佢地都用,咁夾份買野同做節食飯 share 番就方 ...

我早兩日教同事用Oepay,中年女士,過程中發現佢好多手機功能都唔識用,唔識用Email app,唔識利用NFC,唔識利用指紋解鎖,所以其他同事我都唔敢叫佢哋用電子錢包,原始人太多,好多仲係後生仔。信用卡都唔多張,有信用卡咩又唔帶喺身。

翡翠宮

sweet__heart 發表於 17-12-3 22:29
極同意,身邊太多原始人,咪話唔識用呢d app,連用信用卡網購都唔識仲要驚俾人盗用,教都side氣
...

中晒,早排朋友要過錢畀我,叫佢微信綁信用卡轉帳,幾分鐘搞掂,第一句就問,綁卡怕唔怕,我解釋完一輪,最後都係老方法,叫我畀卡號佢櫃員機過。

翡翠宮

洋洋 發表於 17-12-3 23:25
我都有用 payme & oepay ,但唔敢用 微信綁信用卡

微信都好有經驗好可靠,全國十幾億人用都未出大問題,保安程度應該唔差;反而香港銀行系統比内地落後,而家都少有可以綁儲蓄户口即時扣數。

微信本身加晒朋友,或者已建立一啲群組,收錢會方便啲。大陸版錢包仲可以發起群收款,設定定額金額或個别唔同金額都得,但港版未有。

首頁

尾頁

跳至