3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女就黎4歲,脾氣好差又惡,而且好鍾意喊,小朋友唔小心掂到佢都可以鬧人。對住佢好氣餒,嚴鬆都試過。佢日日係咁好影響我心情。真係好想知有冇過來人,小朋友細個脾氣差,大個會變返好?

男爵府

Ngamanyau 發表於 23-9-2 00:42
我女女3歲都係咁,係playhouse比人掂下就大叫 又鬧人咁
我都好氣餒呀,好大壓力。。。
同 ...

完全明白你,我女一模一樣,有時都怕左佢

男爵府

yaka001 發表於 23-8-17 23:45
我小朋友四歲嗰時都係錦,同佢睇多啲讀書,上下啲情緒控制初社交小組,會有幫助,大大下會好,加油 ...

已經由細到大keep住伴讀,近排見佢脾氣咁差都會讀相關既圖書佢聽,佢都鍾意聽,而且知道書入面小朋友既野蠻行為唔岩,但轉頭都照做。情緒管理小組佢未上,但我都準備俾佢上。

男爵府

CICE藍 發表於 23-8-30 08:33
我地都系,上堂又唔專心,脾氣大,要人地就佢。學校轉介我地去睇醫生。但系我地學野好快。
...

學校老師覺得佢係比較敏感,但又冇轉介要睇醫生。前排我女朝朝早返學都扭一餐,嫌校服著得唔舒服, 襪唔舒服,鞋唔舒服,老師都知,但都冇叫佢睇醫生

男爵府

Ngamanyau 發表於 23-9-2 23:02
咁我女女同你女女真係好似,我都覺佢比較敏感,少少痕都會發脾氣。。。。。
...

唔知仲要維持依家呢個狀況到幾時,人都癲

男爵府

ling103 發表於 24-3-27 08:48
我孫仔四歲時脾氣都好大,會反枱架!因為佢有情緒,唔識表達,先會做出咁既行為,後來比佢返感統治療既堂 ...

請問你地去邊度上感統治療?我見坊間好多,但唔知好唔好。謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊