自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

試吓去中大眼科中心睇,我個仔都喺呢度睇斜視,我覺得幾好,我係揾任X昇助理教授睇,佢好有耐性解釋得好清楚

http://www.ovs.cuhk.edu.hk/ophthalmic-services-tc/

大宅

Gracenbb 發表於 18-10-28 12:08
謝謝你,請問係咪算係私家黎架?同埋有手術做嗎?

係私家,有,佢果度都有電視機播斜視手術既情況

大宅

Gracenbb 發表於 18-10-28 16:16
醫生有經驗嗎?多唔多小朋友去睇?

好多小朋友睇,之前無線有個節目講斜視,就係訪問佢

大宅

Gracenbb 發表於 18-10-29 00:37
定係我應該揾兩個醫生睇比較下,先再決定邊個做好呢?始終眼睛好重要想揾最好既做
...

你去睇咗醫生睇吓點講先啦,其實如果唔係太嚴重醫生唔建議做手術,我個仔外斜視45度,醫生都係話每日做眼球運動,將組眼球肌肉拉返緊

大宅

CrazyCatB 發表於 18-10-29 09:38
回覆 斯巴達小子 的帖子

你好. 見到你留言. 我亞女而家4歲半. 大慨2歲倒我地發現佢有斜視問題.初時睇政府, ...
我個仔係間歇性斜視, 醫生話呢D通常唔會完全變好, 但如果佢斜視時間短暫既都唔使做手術, 除非佢隻眼向外走既時間比較長先要做手術, 醫生話佢個斜視角度都算大, 但只keep住唔再差都OK, 我都有問過醫生, 同佢做眼球運動時佢好難集中, 成日都做得唔好, 佢話呢個就係因為佢哋眼球肌肉鬆, 所以要做運動令到肌肉打返緊, 咁就可以令到隻眼外走既情況轉好, 但其實係唔容易的

其實我自己細個時都有斜視, 到而家都仲有, 但外觀上完全唔覺, 我唔講都冇人知我有斜視, 我自己就發覺, 每當唔夠精神時會特別容易出現斜視, 因為我係大人, 所以我自己會知道睇嘢時斜視, 咁我會即刻集中返去睇嘢, 你可以留意吓你小朋友會唔會係唔夠精神, 同埋留意住佢, 一見對眼外走就即刻叫佢集中返睇嘢, 我覺得唔多唔少都會有D幫助既

我個仔係去中大眼科中心, 徐X昇助理教授睇佢, 我自己覺得佢幾好, 解釋得好清楚, 你有需要既可以考慮吓睇佢, 如果真係唔知點好既, 睇多個醫生再聽多D意見都係好既

首頁

尾頁

跳至