夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-13 17:04
沒有愛情,不想跟他做
只想為小朋友有完整的家
唉!吾知自己想點

分開放生大家仲好⋯⋯到你遇到第二個,你到時候一定會即刻離婚啦,點解咁自私?

早啲分開,等佢可以尋找對佢好的另一半

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-13 21:04
就係他吾肯,有时話想離開,叫我放生佢

都講到咁白,咁點解唔放生佢?

佢去叫雞你接受嗎?

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-13 21:06
而家佢個心都想分開

你問下自己,如果你遇到心動的人,你仲會守住頭家,不離婚?

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-13 21:14
我唯有放棄,最近有人approach 我,我都拒絕他
為咩?為個家,為小朋友

如果你哋四十頭,男人好難忍wow⋯⋯如果男女掉轉,呢到一定叫個女離婚。

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-13 21:34
因為我不太需要,一來無愛情感覺,他就要,我滿足吾到佢,加上成日為小事嘈
...

咁樣你真係要有取捨,要順利維持頭家,滿足唔到佢十成都要滿足一半,睇吓你自己點諗

之前呢度有啲個案,女方有需要男方唔比,小朋友都有埋,呢度大部份人都贊成女方離婚。

你話之前有人approach你你都拒絕,可能只不過嗰個人令唔到你心動,當你有興趣嘅人出現,你嘅諗法就可能改變。

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-14 22:31
我同佢最後決定大家冷静下,分居
多謝各位意見~
缘份沒了就沒了

希望你哋可以再冷靜諗吓,如果本身你老公冇出軌前科,對你有異心⋯⋯今日嘅結局可能係你自己太過執着

你自己都識講由愛情變到感情,其實對於大部份嘅夫妻都會係咁樣,你有冇諗過究竟自己想要乜嘢?

如果你老公對你正正常常,有需要行到呢一步嗎?你想自己照顧三個小朋友?唔知道你仲想唔想再搵第二個,但係真係冇咩人會接受帶住三個小朋友⋯⋯

子爵府

mln 發表於 22-7-14 22:38
站在小朋友角度睇係傷感的

但是你們已經20年了,小朋友應該也很大了吧,所以也不必要感到太傷心的。

睇返樓主啲post,小朋友應該仲細,咁樣嘅完結旁觀者會覺得有啲可惜⋯⋯好似自尋煩惱

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-14 22:59
我自己有經濟能力,只是供緊楼,我想要一個完整的家
原來好難,我有嘗試配合佢但吾係我開心既
...

經濟獨立已經好好,已經少咗好多問題

能否分享你嘅唔開心來自邊度?因為由愛情變成感情,所以一有身體接觸就唔開心?

其實你自己能否寫出三個原因,離婚係需要嘅,雖然你離婚係你兩公婆嘅事,唔需要向外人包括小朋友交待,但係你嘅行為舉止會成為你小朋友嘅榜樣,佢哋嘅婚姻態度亦會受你影響⋯⋯

子爵府

moonmoonbabies 發表於 22-7-15 09:29
小朋友都係below 10
我個腦一片空白,專心吾到工作
同自己講,我吾可以咁自私,强行留他在家

其實係你放棄佢,但是又想佢留在家,表面看,是你導致佢出去找自由及快樂,如果佢一早有異心,就另作別論⋯⋯

如果同一背景,男女掉轉,呢到實好多人走出來叫女方出去找自由及快樂。

你d小朋友接受到爸爸離開嗎?

首頁

尾頁

跳至