2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我9/12 6W3D去私家照, 未照到閃閃, 未聽到心跳,
唯有月尾再去私家照, 咁就可以拎到張相, 1月6日去QE見助產士時俾佢睇埋

別墅

iam_qkkk 發表於 16-12-21 12:19
想問大家係咪直接打去約私家照閃閃?
我都係第一胎。唔知點約。
又唔知應該幾時約。我而家5wks
我個人覺得8W穩陣啲, 我6W都未有閃閃睇, 無謂嘥錢
你搵心儀嘅醫生, 約咗8W嗰個期先, 始終有啲醫生嘅BOOKING好爆

別墅

大家有無擔心過驗唐氏呀?
我未到高齡, 但一日未驗唐氏,
都唔敢同週邊嘅人講我中咗,
但好多同事見到我嘅狀況(有作嘔, 又病假)
傻嘅估到我中啦,
個心好似唔知點咁....

別墅

somewhere12 發表於 16-12-21 14:30
唔好太擔心,媽媽太擔心太多負情緒會影響胎兒發展ha,盡量笑多d睇多d笑片
我都7w2d啦,由知道自己懷孕到而 ...
其實由知道中咗開始, 我啲反應都算OK, 只係請咗3日病假, 因為頭暈, 作嘔都係嘔咗一次,
喺有一次喺公司朝早未食早餐就反胃作嘔, 仲要啱啱病假完返工嗰日, 同事見到都估到,
我排咗QE1月6號見助產士, 都係第一胎乜都唔識,
希望月尾嘅時候可以見到BB同閃閃, 到時已經9W, 應該有嘢睇啦卦~
幸好中醫教過我摸BB嘅脈博, 所以我知道BB係OK,
呢2日開始現到個肚, 有啲凸出嚟, 感覺好似快咗啲,
不過上次6W見醫生時,佢幫我度個胎LONG計算個SIZE都有7W咁大,
而且我易肚餓狂食嘢, 所以BB都應該好食得下~

別墅

iam_qkkk 發表於 16-12-21 15:05
我同你擔心既一樣。

不過係我99問我老公。
可能身邊有啲同期嘅人, 佢哋又嘔又瞓床咁,
所以搞到個人都有啲驚, 不過幸好我嘅情況都算OK
不過你99好勁, 連你未黎M都知

別墅

zoooooooooo 發表於 16-12-21 22:28
我約左2月8號照唐氏勒。。。不過我係直接去醫院登記!不過第一次見醫生要四月尾
...
咁好嘅, 咁快俾到唐氏期你, 我只係約咗1月6號喺QE見助產士, 到時先會俾到個唐氏期我, 第一次見醫生係4月中

別墅

somewhere12 發表於 16-12-21 15:30
其實我諗返起都覺得自己攪笑同烏龍,我知自己遲黎m,都懷疑自己係咪有左,到有日起身發現好頭痛,食野又嘔就 ...
嘩....你呢兩個星期都幾驚險喎, 我身邊好多人都有咁嘅情況, 所以我呢段時間一去厠所都好擔心, 為咗令自己好過啲, 就去返睇中醫安胎, 個心定返晒

別墅

ivatung 發表於 16-12-21 22:31
琴日7w1照到閃閃了,已排左政府,24/1check唐氏,16/2先第一次產檢,今次係第二胎了,我已經好大反應,又暈 ...
請問你喺邊間醫院呀?咁好嘅,咁快俾到期你, 第一次產檢係指見助產士定係醫生?

別墅

wonderfulwong 發表於 16-12-22 10:05
我預產期8月中,只係去左醫院拿到做唐氏同結構的期,乜可以去健康院做產檢?我第一胎,唔識... ...
我初時都以為QE俾嗰兩個期我係照唐氏同結構,但原來係第一次見助產士同第一次見醫生嘅期,同唐氏結構期無關,唐氏係見完助產士先會再俾期,結構係睇下係唔係高齡,同埋醫院有無期俾到我,好多人都無得喺醫院做結構,要自己出去搵私家做。

別墅

littlehei2008 發表於 16-12-22 12:01
你地好, 我都係8月媽咪, 自己早兩日驗孕發現有咗。

請問下一步是否見婦產科醫生?咁政府方面又如何預約呢 ...
先去家庭醫生拎醫生證明, 然後COPY留底, 帶埋住址證明(電費單嗰啲), 去就近嘅母嬰健康院做登記,
如果你係公務員, 可以直接去QE或者威E做登記

別墅

啱啱搵到一個舊嘅POST, 應該幾有用, 大家可以望下~

政府醫院產檢經歷(5,9,12,15周)
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=861204

別墅

我都係聽朋友講, 佢話多數高齡先"有機會"俾結構期, 我去QE登記時, 個登記姑娘都已經講咗啲期好FULL, 未必排到期俾我照結構。我諗住自己咁早去登記(4W) 應該有期卦, 因為我爬過文, 話越早登記越好, 啲時間可以俾早少少, 所以我一日內睇私家拎信去QE登記

別墅

wonderfulwong 發表於 16-12-22 18:19
請問母嬰健康院登記係咪去住的果區的健康院還是去醫院果區的健康院?
要去你自己住嗰區嘅母嬰健康院登記GA, 醫院係已經FIX咗, 例如你係荃灣區, 就要去仁濟嗰度嘅母嬰健康院登記, 拎埋住址證明, 咁就要喺瑪嘉烈醫院生BB
除非你係公務員或親屬, 你先可以跨區去QE,威院同瑪麗生BB

別墅

littlehei2008 發表於 16-12-22 23:27
唔該哂你呀, 我是第二胎了, 但和第一胎相隔8年, 唔係好記得清楚了。
唔駛客氣呀, 大家都唔識, 我都係近期做完先可以咁清晰講到出嚟,
我自己都係上到去母嬰健康院白行咗一趟, 先知瀨咗嘢

別墅

iam_qkkk 發表於 16-12-23 09:24
我都去屯醫白行左先知

健康院要我再去屯醫自行約唐氏!
乜咁樣GA, 我以為母嬰健康院會約埋,
因為我直接去QE登記, 所以乜都喺晒QE度做,
唔知母嬰健康院要分開搞,
咁都幾煩喎

別墅

iam_qkkk 發表於 16-12-23 10:15
我都好擔心!而家先岩岩開始咁
你要加油呀! 我頭先返工搭車都係食唔落。但最慘個肚係咁咕我。好餓其實
...
試下有啲咩係食得落嘅就食啦, 我有時都係咁,
不過大多數時間都食到嘢嘅, 係唔想食飯同啖味嘢囉

別墅

Gabienenemo 發表於 16-12-23 10:28
唉...唔好話食,我用個腦諗吓想食咩都已經嘔喇...醫生開過啲止嘔藥比我,但係未有效之前又比我嘔咗出嚟
試 ...
買話梅時要望清楚成份呀, 有甘草成份係唔得GA
我試過買無甘草成份嘅, 好難食, 食唔落口

別墅

Gabienenemo 發表於 16-12-23 10:38
嘩...好彩你話我知咋,我仲諗住去夾糖果啲地方夾話梅,果啲無寫成份出嚟架!但係無甘草成份嘅即係唔甜?
...
我老公去買咗無甘草成份嘅話梅俾我, 嗰陣味好似含住啲中藥咁, 含到最尾先會有陣甜味,
重點係嗰陣中藥味可以KEEP好耐, 我諗住自己返工搭車時頂唔順咪食囉,
點知陣味勁到我個袋所有嘢都俾啲話梅搞到有味, 連口罩都中晒招,
最後我頂唔順送咗俾個親戚食, 佢本身鍾意食呢啲, 所以無浪費到

別墅

Gabienenemo 發表於 16-12-23 10:52
咁即係出面果啲唔係中藥味嘅全部都有甘草?嗚...咁我食咩好?
我去SUPERMARKET望到嗰啲都係有甘草成份, 同埋糖份高
所以我先叫我老公去傳統嘅糖果店買,
點知啲味係咁樣....

別墅

littlehei2008 發表於 16-12-23 16:29
你們有冇試過痾vv時痾少少血塊呀?
剛才去廁所發現有4一5塊小血塊, 少少淡粉色咁, 但又冇痛冇成。有少少擔 ...
睇一睇醫生好啲

首頁

尾頁

跳至