想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

等左3年,又試過食排卵藥,iui 做左3次,結果都係失敗,跟住book 晒機票旅行,諗住差下電等自己心情輕鬆d返黎再接再厲開始我的ivf 之路。點知好好彩,原來iui 之後個月自然中左,開心到取消晒d機票,諗住好好安胎。記得7週的時候都仲未照到個胎同心跳,一直都好擔心,終於等左差唔多兩星期,喺結婚週年紀念日果日產檢,第一次見到bb 心跳,當時仲覺得呢份就係我地結婚6年來最好的禮物。諗都無諗過一星期後突然流啡,記得果日係星期六黃昏,診所都已經就放工,所以唯有bed rest,諗住抖一晚應該會無嘢,點知第2日都係流,星期日診所又唔開,最後去左急症室,醫生話要同我做超聲波檢查要我放晒d尿先,一去洗手間見到一灘血已心知不妙,開始d眼淚不停流,停唔到,入到房時醫生一照話個胎無長大過,見唔到bb 心跳,之後話要即時入院觀察,再上到病房一輪的檢查等待,又鴨咀鉗,又醫生的一輪問症,再照都係見唔到心跳,醫生話第二日會再搵個高級醫生黎確定係咪小產,成個過程就只有好驚同擔心。其實當時心諗應該再照都係無,但果晚依然心有盼望,成晚不斷摸住個肚同bb 傾計叫佢加油,結果到第二日再照醫生都係話無心跳,佢仲叫我一齊望確定下,我望住個mon,只見到bb 的頭同身,再見唔到閃閃,當時個腦一片空白,佢講之後要手術定點我完全聽唔入耳,再出來打電話比老公完全哭到崩潰了。醫生建議藥流或做吸宮,但因為bb 已有7.5週,藥流有機會流唔清,所以最後都係要做吸宮。

做完手術到而家喺屋企休息左兩個多星期,一直都唔敢比自己大喊,好驚傷身體,中間忍唔住喊左3次,但都喊敢比自己喊太耐。不停搵朋友呻,因為真係好想搵人抒發心裡面的難過,唔想屈喺心,驚屈到病。有兩個仲走左上來屋企探我,兩個都已經係媽媽,一個已有一女同一對孖仔,一個已有一仔同懷孕中而預產期只係同我差一個月,兩個上到來都同我講話湊仔有幾辛苦話到你有就唔會想要,想塞返佢落肚,不停傾湊仔經,其實我已經咁難受,可唔可以唔好用呢d 方法去安慰我呢?其餘的朋友大至都係話你仲後生,調理好身體再黎過囉,其實我想講我今年已經32,我之前等左3年一直都無,比我最後自然成功有左又攪成咁,究竟我仲有幾多個3年?另外有個朋友就話,你因為呢件事成日都崩潰唔開心,再係咁無人想理你,我想話我都好想快快平復心情走出陰霾,我日日都問自己我點先可以快d 忘記,但而家講緊係死左一個人仔,我有乜可能咁快會無事?

我明白朋友都係想安慰我,唔想見到我咁。但我此時此刻真係覺得好難過好擔心,有無人明白我?除左難過已經失去bb,又擔心今次吸宮手術會影響下一次,因為本身已經等左咁耐咁難先有,就算再有又會有陰影....

別墅

引用:+本帖最後由+la_source+於+15-10-28+17:06+

原帖由 la_source 於 15-10-28 發表

JM
多謝你的鼓勵

la_source    發表於 15-10-28 19:47

別墅

引用:唔好一路鑽入牛角尖,要積極D,令自己身心

原帖由 Bobook 於 15-10-28 發表
唔好一路鑽入牛角尖,要積極D,令自己身心都強壯D。你等咗3年,我係你既double時間。我明白到bingo果刻有幾 ...
多謝你的勉勵。其實我明白大家講的嘢,不過最令我感到難過係原本無諗過有,無啦啦又咁好彩有,再由最開心的高峰跌落谷底,一時間好難接受,但我知道我唔可以再咁落去,因為會令身邊愛我的人好難受

別墅

引用:加油,待心情好返時再努力 +

原帖由 catcat2056 於 15-10-28 發表
加油,待心情好返時再努力
多謝你的鼓勵

別墅

引用:傷心、喊係正常的!但唔好卑自己傷心太耐!

原帖由 Haomommy 於 15-10-28 發表
傷心、喊係正常的!但唔好卑自己傷心太耐!起碼你都可以自然懷孕!由細到大我都好渴望做媽媽,我 ...
恭喜你呀~祝你同bb健康快樂每一天~ 多謝你的分享,給我好大鼓勵作用。我經過今次都要勤做運動同改掉自己緊張的性格,我都覺得心態同身體狀況都會有影響。希望我調節好心理同身體後,小天使可以再返到我身邊啦

別墅

引用:其他人真係未必會明呢種感受…..特別係可能

原帖由 keepsecret 於 15-10-28 發表
其他人真係未必會明呢種感受…..特別係可能佢地好易就有
我都係等左唔知幾多年都仲未有
JM要加油呀! ...
多謝你的鼓勵,大家一齊努力呀

別墅

引用:回覆+shirleykt+的帖子你可以自然懷孕,系

原帖由 bearming 於 15-10-28 發表
回覆 shirleykt 的帖子

你可以自然懷孕,系福氣,或者身體缺乏某d hormone 陀吾搵,而我就連卵子都無,驗 ...
多謝你的鼓勵,給我很大的鼓勵作用。今次小產醫生有檢查到子宮裡面有部分位置供唔到血比bb,我諗緊係咪我血氣不足都有關,而家積極睇緊中醫調理,希望調理好後,3個月後再接再厲

別墅

回覆:babypig2017 的帖子

真係好感謝大家的打氣留言,其實今次開呢個post 係想透過文字抒發心裡面難過的感受,因為確實發覺由我想生bb到小產,我同身邊的朋友傾訴,佢地都好似唔太明白我,漸漸地我都唔想講太多,只將事情埋在心裡喺靜下來的時候個千次萬次。我知道最終只有自己可以面對這件事走出來,但呢度的留言確實給了我很大的鼓勵作用,感覺有一班和我經歷相近的人,會懂我多一點,明白我多一點。講晒出來,心裡舒坦很多了,多謝各位JM 的鼓勵。

別墅

引用:回覆+shirleykt+的帖子積極的心態就岩啦,

原帖由 bearming 於 15-10-29 發表
回覆 shirleykt 的帖子

積極的心態就岩啦,我聽過一個ivf講座,內膜薄,不均勻係西醫的難題,暫時無解決的 ...
而家有睇緊中醫,EC 話我腰腎唔好,同埋子宮寒,叫我清晒d 惡露後煲鹿尾巴食。花膠就自己有間中煲來食下。

別墅

引用:加油加油~~~我可以想像到你的既失落痛苦...

原帖由 dionne96 於 15-10-29 發表
加油加油~~~我可以想像到你的既失落痛苦...但係不過我就連試下既機會都冇... ...
加油呀JM~ 其實我都等左3年幾,今次等到諗都無諗過會緊,有時仲諗從來無得到過都無咁hurt

別墅

引用:吸宮唔會影響到下一次懷孕㗎,我上年8日又

原帖由 Christinegigi 於 15-10-29 發表
吸宮唔會影響到下一次懷孕㗎,我上年8日又係無心跳都做咗吸宮,之後睇中醫調理吓,仲等咗80幾日先嚟返經期 ...
我擔心吸宮會令子宮內膜變薄仲難受孕,但睇到咁多JM 分享話小產後都可以好快再受孕,心裡又無再咁擔心。但其實我想問係咪小產後真係唔可以做蹲低的動作?中醫西醫都係咁同我講,話會令子宮下垂,朋友直頭話彎腰都唔得,但其實有時候都好難避免呢d動作。同埋小產後EC 叫我一直都唔好做運動,話會令子宮下垂,但我想等完全康復後做下運動,總覺得有d運動會易d受孕。

別墅

引用:我結婚成三年幾先有,+一結婚已plan想有,+結

原帖由 gcwsze1027 於 15-10-29 發表
我結婚成三年幾先有, 一結婚已plan想有, 結果個個cycle 都失望,成日喊. 最後睇埋醫生輸卵管都照埋, 睇埋中 ...
我結婚6年,試左3年幾,開頭又係個個cycle 唔得成日喊,後來已經半放棄心態,諗住去個旅行做ivf,唔得就唔再諗。其間好放縱唔戒口,仲諗住去旅行,bingo 前又尿道炎食左好多藥,諗都無諗過會bingo,又諗都無諗過突然無左。我知道對於我來講32yrs 都仲可以唔洗咁急,但c6 大我7年,成日擔心如果到40yrs 先生得出,c6 都就50yrs

別墅

引用:我結婚差不多2年已經小產左2次,所以我好明

原帖由 Joey20110426 於 15-10-30 發表
我結婚差不多2年已經小產左2次,所以我好明白由天堂跌落地獄既感覺真係好痛,時間會慢慢沖淡一切,我地要加 ...
我都有諗過要唔要做d 咩檢查,都有擔心再下一次會唔會咁,但醫生又話無需要,佢話連續3次視為慣性先至要check

別墅

引用:朋友同老公都唔會明白小產對於我地既打擊有

原帖由 homework1 於 15-10-30 發表
朋友同老公都唔會明白小產對於我地既打擊有幾大, 呢啲痛用文字同說話都表達唔到, 佢地安慰既說話來來去去都 ...
係... 果種感覺唔識形容,無論用文字定說話表達好多次都係好難過。但我知時間會令我逐漸忘記傷痛,剩下的只有思念。都諗緊好無搵d 興趣班學下放鬆下。

別墅

引用:好明白你既感受、雖然我結婚一年再右唔係等

原帖由 荒失失奇兵 於 15-10-30 發表
好明白你既感受、雖然我結婚一年再右唔係等好耐才懷孕,9w2冇左心跳個下個心好難受、去急症室醫生夾返出來入 ...
其實而家都經常會諗起佢果時喺我肚裡面有心跳果種感覺,覺得佢同我係有著聯繫。又會諗如果無小產,而家已經過3個月了 但我知道我一定要stay strong & go towards!加油呀!小天使一定會好快返黎我地身邊

荒失失奇兵    發表於 15-10-30 12:48

別墅

引用:我今年3月小產了,仲要係結婚周年前一日出

原帖由 iamverysleepy 於 15-10-31 發表
我今年3月小產了,仲要係結婚周年前一日出事,結婚周年仲book晒食日本嘢,我唔想自己行屍走肉,都照去食。 ...
小產後唔係要等子宮復原?咁快可以運動?同埋唔係要2次m後先可努力?唔係要比時間子宮休息?

別墅

引用:Quote:原帖由+shirleykt+於+15-11-01+發表

原帖由 iamverysleepy 於 15-11-01 發表
中西醫都話M一次後可再努力,我好聽話的。
你係藥流?

別墅

引用:樓主我好明白你感受,我小x過一次等左成年

原帖由 kktsang80 於 15-11-03 發表
樓主我好明白你感受,我小x過一次等左成年終於成功左,仔仔宜家三個幾月大喇。
係等既期間,我由最初好傷心 ...
我之前試左成3年幾都唔得,又係一放鬆晒無啦啦得左,不過估唔到今次咁唔好彩。今次小產後,起初出街時,見到大肚婆同小朋友都會忍唔住喊,到而家隔左3星期雖然間中仲有唔開心,但已漸漸開始面對現實。而家好努力咁調理身體,希望整靚間房,小天使可以再返黎我身邊啦~ 多謝你的勉勵

別墅

引用:睇到好想喊,眼濕濕了,樓主加油,一定會成

原帖由 bbbbbbbbbbaaa 於 15-11-03 發表
睇到好想喊,眼濕濕了,樓主加油,一定會成功的,我哋一齊努力……
而家心情好返好多了,多謝你~ 大家加油呀

首頁

尾頁

跳至